Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
 
Međunarodna suradnja 

 

MINISTRICA PREDSTAVLJA HRVATSKI SUSTAV E-DOZVOLE
NA MEĐUNARODNOM FORUMU U BEOGRADU 


06.10.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš sudjeluje na Prvom međunarodnom forumu o reformi sustava izdavanja građevinskih dozvola u jugoistočnoj Europi koji se održava u Beogradu 6. i 7. listopada 2015.
 

Na skupu, uz hrvatsku ministricu Anku Mrak-Taritaš sudjeluju i ministri nadležni za područje prostornog uređenja i graditeljstva Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Više...


Informacije o hrvatskom sustavu e-dozvole
07.10.2015. (HINA) - Mrak Taritaš: pomoć Srbiji u uspostavi elektroničke građevinske dozvole


Komunalno gospodarstvo - najava 

 

MINISTRICA ANKA MRAK-TARITAŠ U OBILASKU OPĆINE RASINJA PO PITANJU RAZVOJA KOMUNALNOG GOSPODARSTVA 


07.10.2015. - U petak, 9. listopada 2015. ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš sa suradnicima boravit će u općini Rasinja te će tom prigodom s lokalnim čelnicima razgovarati o razvoju komunalne infrastrukture te potpisati ugovor o financijskim sredstvima koje je Ministarstvo ove godine dodijelilo za projekt razvoja komunalne infrastrukture te općine.

Nakon razgovora s lokalnim čelnicima u zgradi Općine, Trg svetog Florijana 2. u 13.30 sati ministrica Anka Mrak-Taritaš  i načelnik općine Rasinja Danimir Kolman potpisat će ugovor o sufinanciranju projekta uređenja nerazvrstanih cesta nakon čega će obići lokaciju za koju su odobrena i dodjeljuju se sredstva Ministarstva. Više...
 

O projektima kapitalne pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda od 2013. do 2015.

 
Natječaji


MINISTARSTVO RASPISALO JAVNI NATJEČAJ
ZA PRIJAM U DRŽAVNU SLUŽBU NA NEODREĐENO VRIJEME 

 

07.10.2015. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je danas Javni natječaj za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme.

Prijave na javni natječaj s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se u roku od 8 dana od dana objave odnosno do 15.10.2015. godine na adresu: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Glavno tajništvo Ministarstva, sa naznakom 'Za natječaj - Klasa: 10', 10 000 Zagreb, Ulica Republike Austrije 20. Kandidati koji se natječu za više radnih mjesta dužni su za svako pojedino radno mjesto podnijeti zasebnu prijavu sa svim traženim prilozima.

 

Tekst Javnog natječaja
Opis poslova radnog mjesta i podaci o plaći
Obrazac za prijavu

 
Energetska učinkovitost

 
POJAŠNJENJE VEZANO ZA OBVEZU
IZRADE ENERGETSKIH CERTIFIKATA


Odredba o obvezi pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup i davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, sukladno članku 203. Zakona o gradnji, stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine. Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se  nalazi u zgradi  koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2  bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).  Više...


O energetskom certificiranju zgrada


Stambeno zbrinjavanje

 

U BIOGRADU NA MORU URUČENI KLJUČEVI STANOVA STRADALNICIMA DOMOVINSKOG RATA 


06.10.2015. -  Zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj  danas su prisustvovali podjeli ključeva stanova u dvije stambene zgrade u Biogradu na moru koje je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina izgradila u sklopu Programa stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata po narudžbi Ministarstva branitelja.
 

Zgrade imaju ukupno 18 stanova, svaka po 9. Njihova ukupna netto površina iznosi 1.248,60 m2. Projektirala ih je tvrtka VV-projekt d.o.o. iz Splita, radove je izvodila tvrtka Salamon d.o.o. iz Privlake a stručni je nadzor vršila tvrtka Gin-Company d.o.o. iz Zadra. Više...


Stanovanje - propisi

 

DONESEN PRAVILNIK O METODAMA
PROCJENE VRIJEDNOSTI NEKRETNINA 


05.10.2015. -  Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš donijela je na temelju članka 25. Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina (Narodne novine, broj 78/2015) Pravilnik o metodama procjene vrijednosti nekretnina.

Pravilnikom se propisuje razrada metoda procjene vrijednosti nekretnina, razrada kakvoće nekretnine i interkvalitativno izjednačenje, izvođenje nužnih podataka, odabir metode za procjenu vrijednosti nekretnina, elementi te oblik i sadržaj procjembenog elaborata.

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama, broj 105/2015 od 02. listopada 2015. i stupio je na snagu prvog dana od dana objave. 


Prostorno planiranje

 

SABOR DONIO ODLUKU O DONOŠENJU 
PROSTORNOG PLANA PARKA PRIRODE BIOKOVO


25.09.2015. - Hrvatski sabor na današnjoj je sjednici većinom glasova prihvatio Odluku o donošenju Prostornog plana Parka prirode Biokovo kojom se predlaže donošenje dokumenta prostornog uređenja državne razine - Prostornog plana Parka prirode Biokovo.
 

Nositelj izrade Plana je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, koordinator izrade je Hrvatski zavod za prostorni razvoj, a stručni izrađivač je Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije. Više...


Konačan prijedlog Prostornog plana Parka prirode Biokovo 

 
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

 

PRIJEDLOG PLANA NORMATIVNIH AKTIVNOSTI MINISTARSTVA ZA 2016. GODINU NA JAVNOM SAVJETOVANJU 


30.09.2015. - Na temelju članka 12. stavka 1. Zakona o procjeni učinaka propisa („Narodne novine“ broj 90/2011) objavljuje se Prijedlog plana normativnih aktivnosti Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za 2016. godinu.  
 

Pozivamo zainteresiranu javnost da svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja na Prijedlog plana dostavi na adresu e-pošte: procjena@mgipu.hr najkasnije do 15. listopada 2015. godine.


Prijedlog plana normativnih aktivnosti Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za 2016. godinu


Komunalno gospodarstvo

 

MINISTRICA ANKA MRAK-TARITAŠ U OBILASKU
OPĆINA SIRAČ I VELIKA TRNOVITICA PO PITANJU RAZVOJA KOMUNALNOG GOSPODARSTVA


25.09.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš danas je sa suradnicima boravila u općinama Velika Trnovitica i Sirač. Ministrica je tom prigodom s lokalnim čelnicima razgovarala o razvoju komunalne infrastrukture te potpisala ugovore o financijskim sredstvima koje je Ministarstvo ove godine dodijelilo za projekte koje su te dvije općine prijavile na Javni poziv Ministarstva.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja od 2013. potiče razvoj komunalnog gospodarstva na području jedinica lokalne samouprave. Ovaj je program pokrenut s ciljem osiguranja ravnomjernog razvoja komunalne infrastrukture u svim dijelovima Hrvatske.  Više...


O financiranju projekata


Legalizacija

 

MINISTRICA MRAK-TARITAŠ SA NAČELNIKOM OPĆINE VIR KAPOVIĆEM O TIJEKU LEGALIZACIJE


23.09.2015. (HINA) - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš održala je danas radni sastanak o tijeku legalizacije sa načelnikom Općine Vir Kristijanom Kapovićem.

Od deset tisuća objekata na otoku Viru 8800 bilo je za legalizaciju, a dosad je riješeno nešto više od 60 posto predmeta te je općina od legalizacije zaradila oko 50 milijuna kuna koje ulaže u razvoj, rekao je virski načelnik Kristijan Kapović. 
 

Na konferenciji za novinare u virskoj općini ministrica Mrak-Taritaš je rekla da je onima koji imaju nekretnine na Viru legalizacija omogućila da one više ne budu bespravne te da Vir više ne bude sinonim za bespravnu gradnju i da se razvije u drugom smjeru, kao što se razvijaju i drugi otoci. Više...

 

Registar broja riješenih zahtjeva


Informacija

 
BROŠURA: OZNAKA CE ZA GRAĐEVNE PROIZVODE - KORAK PO KORAK

Europska komisija je na svojim internetskim stranicama objavila brošuru za proizvođače i gospodarske subjekte pod nazivom „Oznaka CE za građevne proizvode – korak po korak“.

U brošuri su objašnjeni koraci za označavanje građevnog proizvoda oznakom CE, kao i obveze proizvođača, što čini ovu brošuru vrlo korisnom proizvođačima koji planiraju označiti svoj građevni proizvod oznakom CE ili koji traže popis zadaća koje prethode označavanju građevnog proizvoda oznakom CE. Brošura je na internetskim stranicama Europske komisije dostupna na svim službenim jezicima Europske unije.


Brošura: Oznaka CE za građevne proizvode – korak po korak
Kontaktna točka za građevne proizvode


 
Informacija

 
PREDSTAVLJANJE ZAKONA O PROCJENI VRIJEDNOSTI NEKRETNINA

09.09.2015. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja danas je u vijećnici Hrvatske gospodarske komore, Trg Franklina Roosevelta 2, Zagreb predstavilo članstvu strukovnih udruga procjenitelja nedavno objavljen Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina.

Zakon je predstavio zamjenik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja, mr.sc. Željko Uhlir, a o iskustvima Grada Zagreba u ovome području govorio je it će Branimir Majčica, magistar zemljišnog menadžmenta iz Službe za vrednovanje nekretnina Grada Zagreba. Više...


O procjeni vrijednosti nekretnina


Informacija

 
POSJET MINISTRICE ANKE MRAK TARITAŠ SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

08.09.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš zajedno sa zamjenikom Željkom Uhlirom i direktorom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavkom Čukeljem obišli su danas gradski kotar Grada Splita Sirobuja kako bi vidjeli dinamiku legalizacije bespravne gradnje na tom području. 

Nakon Sirobuje ministrica sa suradnicima obišla je gradilište POS-ovih stanova na Kili-3 kako bi se na licu mjesta uvjerili u tijek izgradnje i dinamiku izvođenja radova. U Splitu se trenutno u sklopu projekta POS-a grade dvije zgrade s ukupno 409 stanova. Vrijednost investicije je 213 milijuna kuna. APN je pripremio svu potrebnu projektnu dokumentaciju i odobrenje za gradnju treće zgrade (Kila 1) s ukupno 162 stana, u sklopu koje je predviđena i gradnja dječjeg vrtića. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 100 milijuna kuna. Više...
 

O poticanoj stanogradnji


Informacija

 
KONFERENCIJA ZA MEDIJE O OBNOVI POPLAVLJENIH KUĆA NA PODRUČJU ŽUPANJSKE POSAVINE

14.08.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš održala je danas konferenciju za medije u  Rajevom Selu.
 
Ministrica i njeni suradnici; zamjenik Željko Uhlir i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj, govorili su o završetku obnove poplavljenih kuća i objekata na području županjske Posavine. Također su predstavili najnovije brojčane podatke vezane za obnovu obiteljskih kuća i zgrada javne namjene na poplavljenom području.


Stanje obnove poplavljenih kuća na dan 14. kolovoza 2015.
O sanaciji poplavljenih područja

 
Informacija - stanovanje

 


Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama je objavila 11.07.2015. godine Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova na lokacijama Osijek, Zagreb-Klara, Zagreb-Zapruđe i Split-Kila.


Pravo na podnošenje zahtjeva za najam imaju:

  • državljani Republike Hrvatske koji, kao i članovi njihova zajedničkog domaćinstva, nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu namijenjenu stanovanju, na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam,
  • osobe kojima iznos predviđene najamnine predstavlja maksimalno 30% ukupnog mjesečnog prihoda svih članova obiteljskog domaćinstva.

Detalje o objavi možete vidjeti: ovdje   Sve  potrebne dokumente možete preuzeti na ovome linku


Informacija

 

ODLUKA O EVIDENTIRANJU SVIH NEKRETNINA NA PODRUČJU JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE I AŽURIRANJE PODATAKA O OBVEZNICIMA PLAĆANJA KOMUNALNE NAKNADE

 
10.08 2015. - Vlada Republike Hrvatske je dana 30. srpnja 2015. godine donijela Odluku o evidentiranju svih nekretnina na području jedinica lokalne samouprave i ažuriranje podataka o obveznicima plaćanja komunalne naknade radi realizacije mjere Unaprjeđenje sustava obračuna i naplate komunalne naknade. Mjera je usmjerena na jedinice lokalne samouprave s naglaskom na preispitivanju i primjeni Zakona o komunalnom gospodarstvu u dijelu efikasnosti ubiranja komunalne naknade.

Odluka je objavljena u "Narodnim novinama" broj 87/2015 od 07.08.2015. godine.  Više...


Informacija 

 

POTPREDSJEDNIK VLADE BRANKO GRČIĆ I MINISTRICA
ANKA MRAK-TARITAŠ NA RADIONICI O PROJEKTIMA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA ODGOJNO OBRAZOVNIH USTANOVA

 
29.07.2015. - Danas su u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš te načelnica sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica predstavili radionicu namijenjenu predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova koja bi im trebala pomoći da se uspješno prijave za sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte energetske učinkovitosti.   Više...


Programi energetske učinkovitosti odgojno obrazovnih ustanova


Informacija 

 

U PROSTORNIJAMA TEHNIČKE ŠKOLE ČAKOVEC POTPISAN UGOVOR VRIJEDAN 2,5 MILIJUNA KUNA ZA ADAPTACIJU I SANACIJU ZGRADE
 

25.07.2015. - Ukupno oko 900 učenika Tehničke škole Čakovec od nove će školske godine doći u saniranu i adaptiranu školu. Naime župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka i Jurica Tokić, tehnički direktor OKI MONT d.o.o. u ime izvođača radova, potpisali su ugovor za radove vrijedne nešto više od 2,5 milijuna kuna kojima će se najvećoj međimurskoj srednjoj školi osigurati uštede energije te povećanje toplinske zaštite zgrade.
 

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovala je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja RH Anka Mrak Taritaš koja je tog dana boravila u službenom posjetu Međimurskoj županiji te u Tehničkoj školi pohvalila međimurski rad i dala rješenja za još uspješnije investicije.  Više...


Energetska obnova vrtića, škola, uč. domova... PROJEKT 4c1.2


Informacija 

 

MINISTRICA ANKA MRAK TARITAŠ OBIŠLA
JUGOZAPADNI DIO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ZBOG 'E-DOZVOLE' I POSTUPKA OZAKONJENJA
 

22.07.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš danas je nastavila s obilaskom ispostava Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije. U obilasku ispostava ministricu su pratili zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević i pročelnik Upravnog odjela županije Ante Mandarić.
 

Obilaskom svih županijskih ispostava i direktnim kontaktom s predstavnicima županijske i lokalne vlasti te djelatnicima upravnih tijela ministrica želi dobiti jasnu sliku o primjeni sustava „e-dozvole“ te tijeku postupka ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada na području Zagrebačke županije. Više...


 
Informacija - propisi

   

DONESENI ZAKONI IZ DJELOKRUGA RADA MINISTARSTVA 
 

Hrvatski sabor 03.07.2015. je prihvatio prijedloge zakona koje je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Riječ je o Zakonu o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, Zakonu o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju te Zakonu o procjeni vrijednosti nekretnina.  

Zakoni su objavljeni u Narodnim novinama broj 78/2015 od 17.07.2015. i stupaju na snagu 8 dana od dana objave odnosno 25.07.2015. godine. Više informacija...
 

Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje
Zakon o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju
Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina
O usvojenim zakonima

 
Legalizacija


MINISTARSTVO UPOZORAVA NA HITNOST NADOPUNE ZAHTJEVA ZA OZAKONJENJE NEZAKONITO IZGRAĐENIH ZGRADA 
 

Vlasnici nezakonito izgrađenih zgrada (građevina) koji su podnijeli nepotpun zahtjev za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju upozoravaju se da u najkraćem mogućem roku dopune svoje zahtjeve jer će u suprotnom morati biti odbijeni. Dostava kompletne dokumentacije je nužna jer je bez nje nemoguće provesti postupak. Svim upravnim odjelima koji rješavaju postupke ozakonjenja poslana je uputa 27. lipnja 2013. u kojoj se predlaže da se podnositeljima zahtjeva dade primjereni rok za dostavu kompletne dokumentacije, koji ne bi trebao biti kraći od 60 dana a koji se iz opravdanih razloga može i produžiti.
 

S obzirom da se krajnji rok rješavanja zahtjeva približio Ministarstvo upozorava sve podnositelje zahtjeva, koji to još nisu učinili, da što hitnije svoje zahtjeve dopune jer je prošlo skoro dvije godine od podnošenja zahtjeva a što je više nego dovoljan rok za dostavu potrebne dokumentacije.  Više...