Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću


OTVORENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU PRAVILNIKA O NAJMU NEKRETNINA IZ PROGRAMA POS-a 
 

17.04.2015. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja otvara javnu raspravu o Nacrtu Pravilnika o najmu nekretnina iz programa POS-a koja će trajati do 02.05.2015. godine.
 

Ovim se Pravilnikom  propisuju uvjeti i mjerila, tijela i postupak davanja u najam stanova i ostalih prostorija (spremišta, garaža, parkirnih garažnih mjesta i sl.) sagrađenih prema odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, koji su namijenjeni za davanje u najam i koji su u vlasništvu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Prema nacrtu Pravilnika nekretnine se daju u najam na određeno vrijeme, uz mogućnost kupnje na temelju uvjeta utvrđenih Pravilnikom i javnim pozivom.

Ovim putem poziva se zainteresirana i stručna javnost da se aktivno uključi u javnu raspravu. Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na predloženi tekst Nacrta Pravilnika mogu se  dostaviti na adresu elektroničke pošte: pravilnik.najam@mgipu.hr najkasnije do 02. svibnja 2015. godine.
 

Nacrt Pravilnika o najmu nekretnina iz programa POS-a

  
Priopćenje za javnost


PRIOPĆENJE O OBNOVI JAVNIH ZGRADA NA POPLAVLJENOM PODRUČJU ŽUPANJSKE POSAVINE


17.04.2015. - Nakon katastrofalne poplave koja je u svibnju 2014. pogodila područje županjske Posavine Vlada Republike Hrvatske poduzela je hitne mjere na umanjivanju posljedica katastrofe, zbrinjavanju pogođenog stanovništva i organiziranju uvjeta za brzu obnovu i povratak stanovništva.  Konkretni radovi na obnovi započeli su nakon što su stvoreni uvjeti na terenu a do sada su obnovljene ukupno 34 zgrade javne namjene; škole, zdravstvene stanice i društveni domovi. Sve su osnovne škole obnovljene na vrijeme i bile spremne za nastavu u ovoj školskoj godini. Posebno veliki napori ulagani su u obnovu škola na području Gunje zbog iznimno kratkih rokova.

Nakon poplave i prikupljenih podataka i procjena štete Ministarstvo gospodarstva je u ime Republike Hrvatske Europskoj komisiji uputilo prijavu za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. Temeljem te prijave Europska je komisija Republici Hrvatskoj dodijelila maksimalni iznosi pomoći, i to u iznosu 8.959.725,00 eura. Dio od dobivenih sredstava namijenjen je za obnovu zgrada javne namjene. Više...
 

17.04.2015. - Delegacija Europske komisije obilazi poplavljena područja
O sanaciji poplavljenih područja

 
Propisi - informacija


DONESENE IZMJENE I DOPUNE PRAVILNIKA


15.04.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja donijela je izmjene i dopune Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima; Pravilnika o obveznom sadržaju i opremanju projekata građevina te Pravilnika o obveznom sadržaju idejnog projekta.

Pravilnici su objavljeni u Narodnim novinama broj 41/2015 od 14.04.2015. i stupaju na snagu osmoga dana od dana objave.
 

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima
Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obveznom sadržaju idejnog projekta
Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obveznom sadržaju i opremanju projekata građevina

 
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću


NACRT PRAVILNIKA O UVJETIMA I MJERILIMA ZA UTVRĐIVANJE SUSTAVA KVALITETE USLUGA I RADOVA ZA CERTIFICIRANJE INSTALATERA OIE - plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline
 

14.04.2015. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja otvara javnu raspravu o Nacrtu Pravilnika o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera OIE - plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline koja će trajati do 28.04.2015. godine. Svrha donošenja Pravilnika je uspostava cjelovitog sustava certificiranja instalatera za radove ugradnje plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline i Programa osposobljavanja certificiranih instalatera plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline. 

Ovim putem poziva se zainteresirana i stručna javnost da se aktivno uključi u javnu raspravu. Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na predloženi tekst Nacrta Pravilnika mogu se  dostaviti na adresu elektroničke pošte: pravilnik.certificiranje.instalatera@mgipu.hr najkasnije do 28. travnja 2015. godine. 
 

Nacrt Pravilnika o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera OIE - plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline


Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću


NACRT PRAVILNIKA O UVJETIMA I MJERILIMA ZA UTVRĐIVANJE SUSTAVA KVALITETE USLUGA I RADOVA ZA CERTIFICIRANJE INSTALATERA OIE - fotonaponskih sustava
 

13.04.2015. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja otvara javnu raspravu o Nacrtu Pravilnika o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera OIE - fotonaponskih sustava koja će trajati do 27.04.2015. godine.
 
Pravilnikom se propisuje sustav certificiranja instalatera dijelova zgrade povezanih s energijom u dijelu koji se odnosi na fotonaponske sustave. Svrha donošenja Pravilnika je uspostava cjelovitog sustava certificiranja instalatera za radove postavljanja fotonaponskih sustava i Programa osposobljavanja certificiranih instalatera fotonaponskih sustava.  

Ovim putem poziva se zainteresirana i stručna javnost da se aktivno uključi u javnu raspravu. Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na predloženi tekst Nacrta Pravilnika mogu se  dostaviti na adresu elektroničke pošte: pravilnik.certificiranje.instalatera@mgipu.hr najkasnije do 27. travnja 2015. godine.
 

Nacrt Pravilnika o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera OIE - fotonaponskih sustava


Informacija


POZIV ZA SUDJELOVANJE NA INFORMATIVNO – EDUKATIVNOM MODULU 'Ostvarivanje ciljeva dokumenta ApolitikA'
 

Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska mreža zdravih gradova u suradnji s Radnom skupinom za praćenje implementacije ciljeva dokumenta ApolitikA i DAGIT Vinkovci, u sklopu 19. sajma zdravlja, organiziraju informativno – edukativni modul na temu 'Ostvarivanje ciljeva dokumenta ApolitikA'.  Modul će se održati u Vinkovcima 17. travnja 2015. godine u prostorijama Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević, Ulica Stanka Vraza 15.

Pozvani sudionici su predstavnici ministarstava, državnih zavoda, ureda i agencija, znanstvenih i kulturnih institucija, strukovnih organizacija, akademske zajednice, javnih poduzeća i organizacija civilnog društva te istaknuti pojedinci. Sudjelovanje na informativno – edukativnom modulu je bez kotizacije, te se boduje prema programu stručnog usavršavanja.

Sve dodatne informacije možete pročitati na Internet stranici www.zdravi-grad.vinkovci.hr, a online prijavu molimo da popunite ovdje
 

Poziv za sudjelovanje
Program informativno- edukativnog modula


Prenosimo


OBJAVLJEN VIDEO NATJEČAJ 'IZGRADIMO EUROPU ZAJEDNO'

      


10.04.2015. - Europska komisija organizira on-line video natječaj kako bi privukla mlade talente u građevinski sektor. Natječaj je namijenjen mladim državljanima i stanovnicima Europske Unije u dobi od 15 do 30 godina koji tek trebaju započeti studij, koji već studiraju ili su zaposleni unutar područja srodnog građevinarstvu.

Sudionici se natječu u dvije kategorije (15-20 godina i 18-30 godina), a dva će najoriginalnija projekta u svakoj kategoriji biti nagrađena. 

Zainteresirani se pozivaju da video, koji prikazuje njihove projekte i inovativne ideje, dostave putem web stranice Komisije najkasnije do 18. svibnja 2015. godine.


Detaljnije informacije mogu se pronaći ovdje
 

Promotivni video


Propisi


DONESEN PRAVILNIK O UVJETIMA I MJERILIMA ZA UTVRĐIVANJE SUSTAVA KVALITETE USLUGA I RADOVA ZA CERTIFICIRANJE INSTALATERA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE - manjih kotlova i peći na biomasu
 

09.04.2015. - Ministrica Anka Mrak Taritaš donijela je Pravilnik o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera obnovljivih izvora energije - manjih kotlova i peći na biomasu kojim se propisuje sustav certificiranja instalatera dijelova zgrade povezanih s energijom u dijelu koji se odnosi na manje kotlove i peći na biomasu.  

Svrha Pravilnika je uspostava cjelovitog sustava certificiranja instalatera obnovljivih izvora energije za radove ugradnje manjih kotlova i peći na biomasu i Programa osposobljavanja certificiranih instalatera manjih kotlova i peći na biomasu.

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama br. 39/15 od 08.04.2015. i stupa na snagu osmog dana od dana objave, osim članka 5. stavka 1. koji stupa na snagu dana 1. siječnja 2016. godine.
 
Pravilnik o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera OIE - manjih kotlova i peći na biomasu


 
Javni pozivi


OTVORENI JAVNI POZIV ZA NOSITELJE PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA CERTIFICIRANE INSTALATERE OIE - SOLARNIH TOPLINSKIH SUSTAVA


03.04.2015. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je otvoreni javni poziv Veleučilištima, strukovnim školama, strukovnim organizacijama i drugim pravnim osobama na podnošenje zahtjeva za davanje suglasnosti za provođenje Programa osposobljavanja certificiranih instalatera solarnih toplinskih sustava.

Uvjeti za prijavu te propisani obrasci nalaze se na sljedećem linku  
 

Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite na tel. broj: 01/3782-444; fax: 01/3772-822 svakim radnim danom od 9-16h ili putem e-pošte: energetska.ucinkovitost@mgipu.hr


EU programi


PROGRAM URBACT III OBJAVIO 1. POZIV
ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA


30.03.2015.  - Program međuregionalne suradnje URBACT III objavio je prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga koji je otvoren do 16.06.2015. do 15 h. Program URBACT III financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar cilja Europske teritorijalne suradnje. Program podupire suradnju svih država članica EU te Norveške i Švicarske u razdoblju od 2014. do 2020. godine.
 
Cilj projekata je izgradnja kapaciteta u gradovima koji izrađuju ili provode integrirane strategije (odnosno akcijske planove) održivog urbanog razvoja. Projekti se provode u dvije faze, a prijavitelji mogu biti gradovi i općine. Maksimalna vrijednost projekata u prvoj fazi je 100.000 €, a ukupna vrijednost projekta u prvoj i drugoj fazi 600.000-750.000 € (ovisno o broju aktivnosti koje će mreža provoditi tijekom projekta) s time da za projektne partnere iz Hrvatske sufinanciranje iznosi do 85%. Više...
 
Dokumentaciju za prijavu projektnih prijedloga i  dodatne informacije možete pronaći u tekstu poziva.
 

Tekst poziva
O Programu URBACT III


 
Energetska obnova obiteljskih kuća


VLADA RH PRIHVATILA ODLUKU O IZMJENI PROGRAMA ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA ZA RAZDOBLJE OD 2014. DO 2020. GODINE


26.03.2015.  - Vlada Republike Hrvatske je danas izmijenila odluku o Programu energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

 

Izvorni program obnove donesen je prije godinu dana, a danas usvojenim izmjenama znatno se pojednostavljuje dokumentacija potrebna kod prijave za obnovu. Pored toga, zainteresirani će izravno kod Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša moći aplicirati za sredstva namijenjena sufinanciranju obnove. Pokazalo se da su jedinice lokalne samouprave zakazale u tom poslu, rekla je Mrak Taritaš.
 

Prema njezinim riječima, u Fondu je za ovu godinu osiguran 71 milijun kuna, što je, kako se procjenjuje, dovoljno za energetsku obnovu 10 tisuća obiteljskih kuća. 
 

Prijedlog odluke o donošenju izmjena Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje od 2014. do 2016. godine
O energetskoj obnovi obiteljskih kuća


Propisi


DONESEN PRAVILNIK O UVJETIMA I MJERILIMA ZA UTVRĐIVANJE SUSTAVA KVALITETE USLUGA I RADOVA ZA CERTIFICIRANJE INSTALATERA OIE – solarnih toplinskih sustava
 

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja donijela je na temelju Zakona o energetskoj učinkovitosti (»Narodne novine«, broj 127/14) Pravilnik o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera OIE-solarnih toplinskih sustava. Pravilnikom se propisuje sustav certificiranja instalatera dijelova zgrade povezanih s energijom u dijelu koji se odnosi na solarne toplinske sustave.
 

Svrha ovoga Pravilnika je uspostava cjelovitog sustava certificiranja instalatera za radove postavljanja solarnih toplinskih sustava i Programa osposobljavanja certificiranih instalatera solarnih toplinskih sustava.

 

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama broj 33/2015 od 24. ožujka 2015. godine i stupa na snagu osmog dana od dana objave, osim članka 5. stavka 1. koji stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine.
 

Pravilnik o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera OIE-solarnih toplinskih sustava


Prenosimo


FOND OBJAVIO JAVNI POZIV ZA OVLAŠTENE CERTIFIKATORE
ZA POSLOVE ENERGETSKOG CERTIFICIRANJA ZGRADA

 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je na svojim internetskim stranicama www.fzoeu.hr javni poziv ovlaštenim osobama koje žele provoditi energetske preglede i energetsko certificiranje obiteljskih kuća i koje će biti uključene u dodatne aktivnosti provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014.-2020. godine. Poziv je upućen ovlaštenim pravnim i fizičkim osobama (certifikatorima) za energetsko certificiranje zgrada s jednostavnim i složenim tehničkim sustavom.
 
Cilj je prikupiti zadovoljavajući broj energetskih certifikatora raspoloživih za provođenje energetskih pregleda i energetskog certificiranja obiteljskih kuća u skladu s predviđenom dinamikom provedbe Programa, čime će se omogućiti svim građanima Republike Hrvatske da pod istim uvjetima ostvare uslugu energetskog pregleda i certificiranja.
 

Sve dodatne informacije vezane uz javni poziv mogu se dobiti na telefon 0800 200 170, putem e-pošte: certifikatori@fzoeu.hr ili u sjedištu Fonda, Radnička cesta 80, Zagreb.
 

Tekst javnog poziva
Prijavni obrazac

 
Informacija 


POTPISAN UGOVOR O ENERGETSKOJ OBNOVI
DJEČJEG VRTIĆA U KRIŽEVCIMA

 

12.03.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš prisustvovala je danas potpisivanju Ugovora o energetskoj obnovi dječjeg vrtića u Križevcima na adresi Matije Gupca 52. 
 

Energetska obnova provodi se prema Programu energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2014. do 2015. što ga je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja a Vlada usvojila 31. listopada 2013. Projekt energetske obnove provodi se prema ESCO modelu a pružatelj energetske usluge je JEDINSTVO d.d. koje je za pružatelja usluge odabrano na javnom natječaju.  Više...

 
Informacija


OBNOVA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI GOTOVA DO RUJNA
 

11.03.2015. - Kuće koje se obnavljaju na poplavom stradalom području županjske Posavine bit će obnovljene do početka rujna, najavila je u srijedu ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, nakon što je obišla Strošince, Račinovce i Rajevo Selo kako bi se uvjerila u tijek obnoviteljskih radova u tim selima, stradalim u katastrofalnoj poplavi u svibnju prošle godine. 
 

Rekla je da obnova u županjskoj Posavini u konačnici ne bi trebala koštati više od 300 milijuna kuna. Po podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, do sada je na stradalom području županjske Posavine obnovljeno 1323, a u obnovi se nalazi 724 kuće od kojih 138 obnavljaju sami vlasnici, a 586 kuća obnavlja država. Više...
 

Stanje obnove poplavljenih kuća na dan 11. ožujka 2015.


 
Informacija 


DONESENE IZMJENE ZAKONA O DRUŠTVENO
POTICANOJ STANOGRADNJI (POS)

 

Hrvatski sabor donio je na 16. sjednici održanoj 27. veljače 2015. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji. Izmjene zakona odnose se na smanjenje kamata na kredite i uvođenje državnog najma stanova. Smanjivanje kamata  odnosi se na sve stanove u izgradnji i prodaji, a za koje nisu sklopljeni ugovori o kupoprodaji stana prije stupaja na snagu ovog Zakona. 

Druga izmjena zakona je vezana uz najam odnosno uvođenje mogućnosti državnog najma stanova. Vlada time želi pokrenuti građevinski sektor i omogućiti onima koji žele kupiti nekretninu, da je kupe pod kontroliranim i povoljnim uvjetima, a onima koji to ne žele ostaviti mogućnost najma. 

Zakon je objavljen u »Narodnim novinama« br. 26/15 od 09.03.2015. godine i stupa na snagu prvoga dana od dana objave. 


Informacija


MINISTRICA ODRŽALA PREZENTACIJU
O NOVOSTIMA U GRADITELJSTVU

 

10.03.2015. - Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš danas je posjetila Bjelovar, gdje je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održala prezentaciju o novostima u graditeljstvu.

Nakon izlaganja u Hrvatskoj gospodarskoj komori ministrica je obišla Info ured, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Bjelovara te županijski Upravni odjel za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu Infrastrukturu.


 
Prenosimo


MINISTRICA MRAK-TARITAŠ:
DUBROVNIK REKORDER PO BROJU RIJEŠENIH PREDMETA LEGALIZACIJE

 

04.03.2015. (Hina) - Danas je Grad Dubrovnik od svih naših ureda najbolji, rekla je ministrica i istaknula da će, ovim tempom, sve svoje predmete riješiti do kraja godine iako je plan Ministarstva bio da se do kraja godine riješi 60 do 70 posto predmeta.

"Mi u realnom vremenu možemo vidjeti stanje, koliko je pravomoćnih rješenja. Bila je dugo borba za prvo mjesto između Vukovara i Dubrovnika, to je bilo svojevrsno natjecanje'', rekla je Mrak Taritaš te dodala kako je takva kompetitivnost dobra za građane.

Pročelnica dubrovačkog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Silva Vlašić istaknula je kako je Grad Dubrovnik primio oko pet i pol tisuća zahtjeva za legalizaciju, te kako je riješeno već njih 68 posto. Više... 


Informacija


ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA 
Želite živjeti bolje i plaćati manje?
 

19.02.2015. -  Obnovom po načelima energetske učinkovitosti mogu se ostvariti uštede na režijama od 30% do 60% te osigurati kvalitetniji uvjeti stanovanja. Energetski učinkovite zgrade pružaju veći standard stanovanja, a njihova je cijena na tržištu nekretnina veća od onih koje nemaju ta svojstva. Provedba energetskog pregleda prvi je korak u energetskoj obnovi zgrade i povećanju energetske učinkovitosti.

U tijeku su prijave na javni natječaj i javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa tako uz manja ulaganja vlastitih sredstava možete obnoviti svoj dom i poboljšati kvalitetu življenja. Uvjeti sufinanciranja i cjeloviti popis dokumentacije potrebne za prijavu nalaze se u tekstovima javnih poziva i natječaja objavljenima na internetskim stranicama Fonda
 
Više informacija o Programu energetske obnove višestambenih zgrada pročitajte ovdje

 
Intervju


Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš:
Država gradi POS jer nije mogla natjerati banke da pojeftine prazne stanove

(Jasmina Trstenjak, 12. veljače 2015.)

Razgovor s ministricom o novom zakonu o POS-u i najmu stanova, sustavu e-dozvola, projektu legalizacije, građevinskom sektoru, energetskoj obnovi i Strategiji prostornog razvoja Hrvatske do 2030. godine. Više...


Prostorno uređenje


MINISTARSTVO OSIGURALO SREDSTVA ZA
SUFINANCIRANJE IZRADE PROSTORNIH PLANOVA

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja osiguralo je sredstva u proračunu za 2015. godinu koja će se koristiti kao pomoć općinama, gradovima i županijama za izradu prostornih planova uređenja.  Predstavničko tijelo jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave može zahtjev za dodjelu sredstava uputiti na adresu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ulica Republike Austrije 20, Zagreb. Zahtjev se podnosi zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom na propisanom Obrascu za prijavu kako je opisano u Odluci o postupku sufinanciranja izrade prostornih planova za 2015. godinu. 

Odluku o dodjeli sredstava donosi stručno Povjerenstvo koje imenuje ministrica a prilikom raspodjele sredstava uzimat će se u obzir nekoliko kriterija a to su između ostaloga: indeks razvijenosti, strateška važnost u odnosu na velike razvojne , infrastrukturne i prirodne sustave, očekivana dinamika izgradnje i regionalne funkcije, broj stanovnika, razvojne mogućnosti, mogućnost financiranja iz vlastitih sredstava ili projekata iz EU fondova te stupanj izrađenosti plana. Više...
 

Odluka o postupku sufinanciranja izrade prostornih planova za 2015. godinu
Obrazac za prijavu zahtjeva (xls)
Popis županija, gradova i općina koji su dobili financijska sredstva za izradu prostornih planova u 2014. godini


 
Prenosimo


MINISTARSTVO GOSPODARSTVA USPOSTAVILO
CENTAR UNUTARNJEG TRŽIŠTA EU

 

03.02.2015. - Unutarnje tržište EU (uključujući Norvešku, Island i Lihtenštajn) svojim građanima i poduzetnicima nudi različite mogućnosti, kao primjerice studiranje, zapošljavanje ili širenje poduzetničke djelatnosti u drugu državu članicu i sl. Prije svega potrebno je pravovremeno se informirati i kontaktirati određena nadležna tijela.  
 

Ministarstvo gospodarstva je, kako bi olakšalo snalaženje građanima i poduzetnicima, u studenom 2014. godine uspostavilo Centar unutarnjeg tržišta EU. Centar, putem internetskog portala, objedinjava postojeće kontaktne točke, alate i nadležna tijela te na taj način omogućava jedinstven pristup informacijama na unutarnjem tržištu EU. Na jednom mjestu možete dobiti sve relevantne informacije za ostvarenje svojih prava i mogućnosti! Više...
 

www.cut.hr