Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
Prenosimo

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ: TRI VELIKA DRŽAVNA PROJEKTA MOGU POKRENUTI GRAĐEVINARSTVO
 

05.02.2016. (Hina) - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je da bi tri velika državna projekta mogla zaposliti gotovo sve najjače hrvatske građevinske firme, da će uvesti e-inspekcije, a razmišlja i o vraćanju zakona o poticanju stambenih kredita. 

Građevinski sektor nije u dobrom stanju, iako neka izvješća govore o laganom oporavku, ustvrdio je Kuščević u razgovoru za Hinu. 

"Građevinarstvo je u lošem stanju u odnosu na razdoblje od prije desetak godina i treba mu pomoći", kaže ministar, najavljujući pomoć na više frontova. Više...


Graditeljstvo - stručni ispiti

 

POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLJANJE POSLOVA GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA
 

09.02.2016. -  Osobe koje u svojstvu odgovorne osobe obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva dužne su položiti stručni ispit. Ispit se polaže usmeno pred ispitnim povjerenstvom Ministarstva graditeljstva i prostonoga uređenja prema ispitnom programu u obuhvatu i sadržaju koji ovisi o vrsti poslova koje obveznik polaganja obavlja, te njegovoj struci i stručnoj spremi, odnosno razini visokog obrazovanja.

Osoba koja je položila stručni ispit može obavljati poslove prostornog uređenja, odnosno graditeljstva u okviru vrste poslova, strukovnog područja i stručne spreme, odnosno razine visokog obrazovanja za koju ima uvjerenje o položenom stručnom ispitu.
 

Više informacija o polaganju stručnog ispita, izvorima za polaganje te ispitnim rokovima možete pročitati ovdje


Informacija 

 

ODRŽAN RADNI SASTANAK MINISTRA GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA I MINISTRA TURIZMA NA TEMU OBAVEZE ENERGETSKOG CERTIFICIRANJA

 
Danas, 3. veljače 2016. u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja održan je radni sastanak ministara Lovre Kuščevića i Antona Klimana sa suradnicima na kojem je raspravljana obveza pribavljanja energetskog certifikata za iznajmljivače u turizmu.

Na sastanku je istaknuto da će Ministarstva zajednički poticati privatne iznajmljivače da se što kvalitetnije pripreme za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, a pribavljanje energetskog certifikata prvi je korak u tom pravcu.  Više...


Prostorno planiranje

 

INFORMACIJE O PROSTORNIM PLANOVIMA U IZRADI

 
Temeljem odredbi Zakona o prostornom uređenju („Narodne novine“, broj 153/13.), nositelj izrade prostornog plana dužan je javno objaviti Odluku o izradi prostornog plana te informaciju o održavanju javne rasprave o planu koji se donosi. U Informacijskom sustavu prostornog uređenja (ISPU) te na mrežnim stranicama Ministarstva objavljuju se i Izvješća o održanim javnim raspravama u postupku donošenja plana.

Aktualne Odluke odnosno Obavijesti o izradi prostornih planova, informacije o javnim raspravama i Izvješća o proteklim raspravama možete pročitati ovdje.


Prenosimo


IZLAGANJE MINISTRA LOVRE KUŠČEVIĆA NA 1. SJEDNICI VLADE RH28. siječnja (HINA) -  Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević na 1. sjednici Vlade RH iznio je Izvješće o primopredaji te ukazao na nužnost organizacijskih i zakonodavnih promjena u svom resoru, koji ukupno u cijelom sustavu ima 1.528 zaposlenih te proračun od 860 milijuna kuna.


Među najvećim problemima sektora naveo je prenormiranost i neefikasnost sustava, nedostatak kvalitetnih prostornih podataka, nedostatnu kapacitiranost građevinske inspekcije, ali i sporost u provedbi legalizacije.


Priopćenje za javnost


OBAVLJENA PRIMOPREDAJA U MINISTARSTVU GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA

 
25.01.2016. - Danas, u ponedjeljak, 25. siječnja 2016., u 9.30 sati u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja  obavljena je primopredaja između novog ministra Lovre Kuščevića i bivše ministrice Anke Mrak-Taritaš.

Ministru Kuščeviću uručeno je izvješće o radu Ministarstva u proteklom mandatu. Nakon polusatnog razgovora ministar i bivša ministrica dali su izjave za medije.

Ministar Kuščević istaknuo je da je primopredaja prošla u očekivano dobrom ozračju za što se i zahvalio svojoj prethodnici. Izjavio je da mu je namjera nastaviti, poboljšavati i nadograđivati sve dobre projekte kako bi se poboljšao standard života ljudi te potakla i poboljšala investicijska klima u Hrvatskoj. Kao svoje prioritete istaknuo je projekte uređivanja i povezivanja Katastra i Zemljišnih knjiga te brigu i pomoć u rješavanju stambenog pitanja građana, između ostaloga i poticajima na stambene kredite.  Više...

 
EU Fondovi

 

POTPISANA 33 UGOVORA ZA IZRADU
PROJEKTNE DOKUMENTACIJE I ENERGETSKU OBNOVU ODGOJNO-OBRAZOVNIH USTANOVA

 

25.01.2016. - Tijekom siječnja je nastavljeno potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s korisnicima na temelju natječaja provedenih za Pilot projekte Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za izradu projektne dokumentacije te energetsku obnovu zgrada u javnim ustanovama za odgoj i obrazovanje.

Ukupno su potpisana 33 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a ažurirane podatke o ugovorenim projektima za izradu projektne dokumentacije, njih 22, možete pogledati OVDJE, dok se podaci o  11 ugovorenih projekata za energetsku obnovu zgrada nalaze OVDJE.  Više...


13.01.2016. - Potpisani prvi ugovori za izradu projektne dokumentacije i energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova


 

U HRVATSKOM SABORU PREDSTAVLJENA I POTVRĐENA
NOVA HRVATSKA VLADA 

 
23.01.2016. -  Na jučerašnoj je sjednici Hrvatskoga sabora  mandatar  nove, 13.  Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković predstavio svoj program i članove Vlade te za oboje dobio povjerenje saborskih zastupnika.  U svom je izlaganju objasnio da će glavni cilj njegove Vlade biti poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u Hrvatskoj te podizanje životnog standarda građana. Najavio je da će u mandatu svoje Vlade raditi na tome da Hrvatska do 2020. godine doživi transformaciju u tri ključna područja – gospodarskome rastu, konkurentnosti i kvaliteti života. Nastojat će do 2020. godine osigurati godišnji rast BDP-a za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80% BDP-a.

Novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja je gospodin Lovro Kuščević dipl.iurSastav i životopise svih članova Vlade Republike Hrvatske možete pogledati ovdje.

 
Energetska učinkovitost

 
POJAŠNJENJE VEZANO ZA OBVEZU
IZRADE ENERGETSKIH CERTIFIKATA


Odredba o obvezi pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup i davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, sukladno članku 203. Zakona o gradnji, stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine. Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se  nalazi u zgradi  koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2  bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana). Energetski certifikat obavezan je za nekretninu koja se iznajmljuje nakon 1.1.2016. Za nekretnine za koje se ugovor o iznajmljivanju sklopi prije tog datuma energetski certifikat nije obavezan do kraja trajanja te ugovorne obveze. Više...


O energetskom certificiranju zgrada

    
Stanovanje - POS

 

POČELO USELJAVANJE NAJMOPRIMACA U STANOVE POS-a u KLARI
 

15.12.2015. - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i izvođač radova 'Zagorje Tehnobeton', potpisali su 8. prosinca 2015. godine Zapisnik o primopredaji građevina, čime su stečeni uvjeti za useljenje kupaca i najmoprimaca u stanove.
 
Useljavanje najmoprimaca započelo je danas te se predviđa da će do 22. prosinca 2015. godine svih 200 najmoprimaca biti useljeno u stanove. Predviđeno je useljavanje do 30 obitelji dnevno. Više...


EU Fondovi

 

OBAVIJEST O OBUSTAVI TRAJNO OTVORENIH POZIVA
ZA DODJELU SREDSTAVA NAMIJENJENIH ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA JAVNIH USTANOVA KOJE OBAVLJAJUJU
DJELATNOST ODGOJA I OBRAZOVANJA

 

10.12.2015. - Zbog velikog broja zaprimljenih projektnih prijedloga, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja obustavlja u razdoblju od 15. prosinca 2015. do 15. travnja 2016. zaprimanje projektnih prijedloga vezanih uz Pilot projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku  obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ (Referentna oznaka 4c1.1.) i Pilot projekt „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ (Referentna oznaka 4c1.2.).

Svi projektni prijedlozi predani unutar razdoblja u kojem je poziv obustavljen neće biti uzeti u razmatranje te će se neotvoreni vratiti prijaviteljima.

O eventualnoj mogućnosti zaprimanja i ugovaranja dodatnih projekata, obavijesti će biti objavljene na www.mgipu.hr i www.strukturnifondovi.hr.


Obavijest o obustavi 4c1.1.
Obavijest o obustavi 4c1.2.


Informacija

 

MINISTARSTVO PREDSTAVLJA
AKTIVNOSTI NA OBNOVI ŽUPANJSKE POSAVINE U SKLOPU
5. SAVJETOVANJA O SAVI

 

03.12.2015. - U sklopu 5. Savjetovanja o Savi posvećenog održivom razvoju sliva rijeke Save i utjecaju klimatskih promjena na ovaj prostor koji se 3 i 4. prosinca 2015. održava u Zagrebu, pomoćnica ministrice za graditeljstvo i energetsku učinkovitost Borka Bobovec predstavit će aktivnosti Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na obnovi poplavljenih zgrada na području županjske Posavine.

Savjetovanje se održava u zgradi Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture a suorganizatori su Udruga za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP i Društvo građevinskih inženjera Zagreba. U okviru programa predviđen je postav dviju izložbi na temu poplava u Gunji; izložba studentskih radova Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izložba radova natječaja organiziranog u suradnji Ministarstva i Hrvatske komore arhitekata. Više...
 

Program Savjetovanja                  Streaming predavanja
Monografija „16 mjeseci u županjskoj Posavini“
O sanaciji poplavljenih područja