Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
  
Propisi u procesu donošenja

 

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU NA RASPRAVI U HRVATSKOM SABORU
 

29.04.2016. - Zastupnici Hrvatskog sabora danas su raspravljali o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju. Nacrt prijedloga zakona izradilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja a Vlada Republike Hrvatske prihvatila na 14. sjednici održanoj 14.04.2016. godine.
 
Izmjene Zakona donose se između ostaloga radi potpunog usklađenja trenutno važećeg Zakona o prostornom uređenju ("Narodne novine", br. 153/13) s Direktivom 2014/89/EU Europskog parlamenta i Vijeća  od  23.  srpnja  2014.  o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja (SL L 257/135, 28.8.2014.). Videosnimku rasprave moguće je pogledati ovdje.


Zapošljavanje u državnoj službi 

 

POZIV NA RAZGOVOR (INTERVJU)
 

Pozivaju se kandidati koji su se javili i udovoljili formalnim uvjetima Oglasa za prijam u državnu službu na određeno vrijeme od 31. ožujka 2016. godine, za radno mjesto upravnog referenta u Službi za nadzor ovog Ministarstva, da se odazovu pozivu na razgovor. 

Razgovor će se održati 02. i 03. svibnja 2016. godine u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, Zagreb, Ulica Republike Austrije 14 prema rasporedu iz poziva. Postupak razgovora (intervjua) provodi Komisija za prijam u državnu službu. Komisija u razgovoru s kandidatima utvrđuje interese, profesionalne ciljeve, motivaciju kandidata za rad u državnoj službi, stečeno radno iskustvo u struci, te rezultate ostvarene u njihovu dosadašnjem radu.
 

Tekst poziva


EU programi i fondovi

 

ZATVARA SE PILOT PROJEKT Poziv 4c1.2.
 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja s danom 28. travnja 2016. godine trajno zatvara Pilot projekt 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2.', (referentna oznaka KK.04.2.1.02.).
 

Poziv na dostavu projektnih prijedloga trajno se zatvara jer je prijavljeni iznos premašio raspoloživu alokaciju.


19.04.2016. - Priopćenje s konferencije za medije ministra Kuščevića o energetskoj obnovi zgrada odgojno-obrazovnih institucija
11.04.2016. - Energetska obnova 12 zgrada odgojno obrazovnih institucija

 
Programi EU

 

HRVATSKI GRADOVI U URBACT PROGRAMU 
 
Ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, gradovima su se otvorile nove mogućnosti za transnacionalno umrežavanje te financiranje razvojnih aktivnosti. Jedna od takvih mogućnosti je program URBACT u kojem sudjeluje čak 10 hrvatskih gradova (7,81% svih domaćih urbanih sredina).

Koji su to gradovi i čime će se baviti u okviru novouspostavljenih mreža pročitajte u sljedećem članku

Objavljen Prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga - rok za dostavu prijava 22.06.2016.

 
Medijski istupi ministra 

 

GOSTOVANJE MINISTRA KUŠČEVIĆA
U EMISIJI HRVATSKOG RADIJA 'A SADA VLADA'

 

20.04.2016. (HRT) - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević gostovao je danas u emisiji Hrvatskog radija  'A sada Vlada'.

Ministar Lovro Kuščević je u emisiji odgovorio na mnoga pitanja - od onih o suradnji s Mostom, reformskom paketu koji se priprema za Europsku komisiju, POS-ovim stanovima, energetskoj obnovi do pitanja zaštićenih najmoprimaca. Na početku emisije komentirao je medijsku prašinu koju je podignuo pozdravivši jučer novinare s "Hvaljen Isus". To je uobičajen pozdrav koji oduvijek koristim i ne bih tome pridavao važnost. Neuobičajeno mi je da je  jedan pozdrav izazvao takvu medijsku pozornost. No slobodno smo društvo - svatko može pisati i govoriti što hoće, rekao je ministar. Emisiju u cijelosti možete poslušati na ovoj poveznici

 
Prostorno planiranje - informacija

 

OTVOREN JAVNI POZIV ZA IZRADU PROJEKTA
VEZANO UZ PROSTORNO PLANIRANJE MORSKOG PODRUČJA   
 

Obavještavamo sve zainteresirane dionike da je otvoren javni poziv za izradu projekta vezano na prostorno planiranje morskog područja (područje istočnog dijela Mediterana) a koji je sufinanciran Odlukom Europske Komisije iz European Maritime and Fisheries Fund. Sve potrebne informacije možete pronaći ovdje 

Rok za podnošenje prijava je: 29. travnja 2016. do 16 sati.

Za dodatne informacije i upite vezane uz navedenu temu obratite nam se na adresu e-pošte: Projekt.MSP.Hrvatska@mgipu.hr

 
Priopćenje za javnost 

 

OBILJEŽEN 5. EUROPSKI DAN GODEZIJE I GEOINFORMACIJE
POSVEĆEN RUĐERU JOSIPU BOŠKOVIĆU 
EUROPSKOM GEODETU 2016. 

 

U petak, 22. travnja 2016. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je svečana akademija povodom obilježavanja 5. Europskog dana geodezije i geoinformacije posvećenog Ruđeru Josipu Boškoviću, Europskom geodetu 2016. Svečanu su akademiju pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora organizirali Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državna geodetska uprava.

Europskim geodetom 2016. Ruđera je Boškovića proglasilo Europsko vijeće geodeta na poticaj Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije. Prigodno predstavljanje života i rada velikog hrvatskog znanstvenika započelo je u Geodetskoj kući u Bruxellesu u ožujku ove godine i održavat će se u svih 37 država članica Europskog vijeća geodeta. Više...

 
Priopćenje za javnost 

 

NASTAVLJA SE UKLANJANJE BESPRAVNE GRADNJE  
 

25.04.2016. - Građevinska inspekcija nastavlja s uklanjanjem bespravne gradnje - uklanja se zid od blok opeke obrađenog kamenom sa dva otvora, duljine 6,3m  i visine 3,1m. Zid koji se uklanja nalazi se u Umagu, na k.č. 2341/1, k.o.Umag.

Danas je započelo i uklanjanje pomoćne građevine dimenzija 3,00 x 10,70 m, visine cca 2,80 m koja se nalazi u Klisu, Gašpina mlinica 54 (na č.zgr.746/2 i zem.2694/2 k.o.Klis).


Informacija

 

MINISTAR NA KONFERENCIJI O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI I SUSRETU GRADITELJA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA 
 

22.04.2016. (HINA) - Nedostatak radne snage u građevinskim zanimanjima moguće je smanjiti ako se potakne prekvalifikacija nezaposlenih osoba, prijavljenih na HZZ-u, istaknuto je na 2. Susretu graditelja Hrvatske obrtničke komore i 3. Konferenciji o energetskoj učinkovitosti Hrvatske udruge krovopokrivača, koja se jučer i danas održava u Varaždinskim Toplicama.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević je jučer na skupu naglasio kako je potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, gdje ima posla za obrtnike. Više..

 
Informacija

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ NA
12. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O NEKRETNINAMA

 

20.04.2016. (HINA) -  Hrvatska mora ići u smjeru održive gradnje i energetske učinkovitosti, tome se ozbiljno pristupa i u Ministarstvu graditeljstva s novim programima sufinanciranja u što bi se mogle više uključiti banke te drugi sektori, poručio je danas ministar Lovro Kuščević s 12. međunarodne konferencije o nekretninama.
 

Tu konferenciju u srijedu i četvrtak u zagrebačkom hotelu Esplanade organizira tvrtka Filipović savjetovanje, okupivši oko 400 domaćih i stranih sudionika. Među njima su brojni ulagači, graditelji, konzultanti, nekretninske tvrtke te državne i financijske institucije. Više...

 
Propisi u procesu donošenja

 

VLADA PRIHVATILA IZMJENE ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU 
 

14.04.2016. - Vlada Republike Hrvatske je na jučerašnjoj 14. sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te ga uputila u saborsku proceduru. 
 

Izmjene Zakona donose se između ostaloga radi potpunog usklađenja trenutno važećeg Zakona o prostornom uređenju ("Narodne novine", br. 153/13) s Direktivom 2014/89/EU Europskog parlamenta i Vijeća  od  23.  srpnja  2014.  o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja (SL L 257/135, 28.8.2014.). Više...


Medijski istupi ministra

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ: U FONDOVIMA EU IMAMO OSIGURANIH PREKO 200 MILIJUNA EURA ZA PROJEKT ZGRADARSTVA
 

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević gostovao je 13.04.2016. u emisiji Interview tjedna radija Soundset Plavog.

Jedan od važnijih projekata koji je istaknuo je zgradarstvo. "Do 2020. u fondovima EU imamo osiguranih za RH preko 200 milijuna eura za ovu namjenu. Upravo nam je cilj povući maksimalni iznos tih sredstava, pa i više od toga, a glavni nam je cilj ušteda električne energije", poručio je ministar.

Ministar Kuščević najavio je nastavak programa POS-ovih stanova u manjim sredinama kao i projekt spajanja katastra i zemljišnih knjiga, a osvrnuo se i na ostala pitanja iz djelokruga rada Ministarstva. Emisiju u cijelosti možete poslušati na ovoj poveznici

  
Priopćenje za javnost

 

U MINISTARSTVU ODRŽAN SASTANAK O SURADNJI S MALEZIJOM NA PODRUČJU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI
 

U Hrvatskoj je od ponedjeljka 4. do srijede 6. travnja 2016. boravila delegacija državnih tijela Malezije nadležnih za pitanja energetske učinkovitosti. U sklopu posjeta održan je i radni sastanak u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na kojem je raspravljana mogućnost razmjene iskustava, znanja i tehnologije između dviju zemalja u pitanjima povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Više...

  
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću 

 

OTVORENO SAVJETOVANJE U OKVIRU PROGRAMA EUROPSKE KOMISIJE (REFIT)  
 

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje u okviru programa Europske komisije (REFIT) koje će trajati do 20. lipnja 2016. godine. Cilj savjetovanja je prikupljanje iskustava, stajališta i mišljenja zainteresiranih dionika i javnosti o utjecaju važećeg EU zakonodavstva iz građevinskog sektora. 

Ciljane skupine ove javne rasprave su: građevinska industrija, malo i srednje poduzetništvo, udruge proizvođača, javna uprava, državna tijela država članica, privatne organizacije, sindikati, konzultanti te drugi zainteresirani dionici i građani.

Pozivamo vas da se odazovete javnom savjetovanju. Pristup je omogućen putem internetskih stranica Europske komisije

 
Prenosimo

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ SA SURADNICIMA U RADNOM POSJETU BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI 
 
08.04.2016. (Hina) - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević pozvao je danas lokalne čelnike u Brodsko-posavskoj županiji, s kojima se sastao, da prate natječaje Ministarstva i prijavljuju projekte kako bi se što bolje iskoristila sredstva iz EU fondova za podizanje standarda u javnim zgradama, a time i pomogao građevinski sektor.

Ministar Kuščević sastao se u petak u Slavonskome Brodu sa županom Danijelom Marušićem i predstavnicima gradova i općina s područja te županije, s kojima je razgovarao o zakonskim reformama na kojima Ministarstvo trenutno radi, o nadogradnji sustava e-dozvole i Informacijskog sustava prostornog uređenja, te o projektima energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Više...

 
Priopćenje za javnost

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ I GRADONAČELNIK BANDIĆ
ODRŽALI RADNI SASTANAK O ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA

 

U četvrtak, 7. travnja 2016. u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja održan je radni sastanak gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i suradnika s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Lovrom Kuščevićem i suradnicima o projektima i programima od zajedničkog interesa.

Ministar i Gradonačelnik suglasili su se kako je potrebno unaprijediti dosadašnju suradnju na obostranu korist. Više...

 
Priopćenje za javnost

 

VELEPOSLANICA BUGARSKE U NASTUPNOM POSJETU
KOD MINISTRA KUŠČEVIĆA 

 

U utorak, 5. travnja 2016. ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Bugarske Tanyiu Dimitrovu.

Veleposlanica je ministra upoznala sa dosadašnjim aktivnostima na povezivanju i bratimljenju općina i gradova Bugarske i Hrvatske. Kao teme od zajedničkog interesa istaknuto je i pitanje reforme i spajanja katastra i zemljišnih knjiga te povezivanje građevinskog sektora radi zajedničkog izlaska na tržište trećih zemalja. Više...

 
Priopćenje za javnost

 

VELEPOSLANIK ALBANIJE U RADNOM POSJETU
MINISTARSTVU GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA   

 

U utorak, 5. travnja 2016. ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević održao je radni sastanak s veleposlanikom Albanije Ilirom Melom.

U srdačnom i prijateljskom ozračju tradicionalnom za dvije zemlje raspravljano je o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje i razmjeni iskustava posebno na području urbanizma i izdavanja akata za gradnju. Razgovaralo se o strateškim infrastrukturnim prometnim i energetskim projektima od zajedničkog interesa.   Više...

 
Informacija - energetska učinkovitost

 

ENERGETSKA OBNOVA BAZENA U SISKU DONOSI UŠTEDU 51 POSTO   
 

04.04.2016. (HINA) -  Radi smanjena potrošnje energije za 51 posto, u ponedjeljak je u Sisku potpisan ugovor o energetskoj obnovi zatvorenog olimpijskog bazena u okviru Programa o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. 
 

"Taj model financiranja, kojim se naručitelji radova ne zadužuju, nego naručene radove otplaćuju uštedama na energiji, sve se više primjenjuje. I hrvatske kompanije su prepoznale takav model kao vrlo prihvatljiv, pa su spremne pružati svoje usluge.  Za energetsku obnovu iz fondova EU nam je odobreno 211 milijuna eura - rekao je pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Danijel Žamboki. Više...

 
Informacija - energetska učinkovitost

 

ZAMJENIK MINISTRA SANDRO NIŽETIĆ NA STRUČNOM SKUPU O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA  
 

31.03.2016. - Zamjenik ministra Sandro Nižetić, danas je, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kao glavnog institucionalnog partnera projekta, otvorio prvi stručni skup u okviru projekta BUILD UPON čiji je osnovni cilj podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada za što je rok travanj 2017. godine.

Stručni skup je bio prilika da se javna uprava, gospodarstvo, akademska zajednica i civilno društvo upoznaju s projektom BUILD UPON koji se provodi u 13 zemalja Europske unije, među kojima i u Hrvatskoj, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020. Više...


Kratka informacija o projektu

      
Međunarodna suradnja

 

VELEPOSLANIK JAPANA IDE
U NASTUPNOM POSJETU KOD MINISTRA KUŠČEVIĆA 

 
Danas, 22. ožujka 2016. izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Japana Keiji Ide bio je u nastupnom posjetu kod ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića. Veleposlanik Ide i ministar Kuščević razgovarali su o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje između naših dviju prijateljskih država. Ministar Kuščević tom je prigodom izjavio da je Hrvatska zainteresirana za svaku investiciju koja će doprinijeti gospodarskom rastu i ujedno povećanju životnog standarda hrvatskih građana.

S ciljem poticanja i pomoći pri realizaciji upravo takvih investicija u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja postoji posebna uprava koja se bavi izdavanjem odobrenja za gradnju za investicije od državnog značaja. Više...

 
Energetska učinkovitost - propisi

 

UKINUTA OBVEZA ENERGETSKOG CERTIFICIRANJA
PRUŽATELJIMA USLUGA SMJEŠTAJA U STANOVIMA, APARTMANIMA I KUĆAMA ZA ODMOR 

 
21.03.2016. - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević donio je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju kojim se briše odredba članka 6. stavka 2. tog Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata. Više...

Pravilnik o izmjeni Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju je objavljen u Narodnim novinama broj 22/2016 i na snazi je od 19. ožujka 2016. godine