Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
  
Edukativna kampanja 

 

GRADITE LEGALNO, SPAVAJTE MIRNO!
 


Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pokrenulo je edukativnu kampanju 'Gradite legalno, spavajte mirno' s ciljem educiranja najšire javnosti o vrijednosti prostora i potrebi njegove zaštite. Namijenjena je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti jer upozorava svakog potencijalnog investitora, malog ili velikog, koliko je važno prije provođenja građevinskih zahvata u prostoru osigurati kako bi bili zakoniti. Više...

 
Zapošljavanje u državnoj službi

 

OGLAS ZA PRIJAM U DRŽAVNU SLUŽBU NA ODREĐENO VRIJEME
 

22. ožujka 2017. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je Oglas za prijam u državnu službu na određeno vrijeme. Traži se viši stručni savjetnik u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i informiranje. Prijave na oglas s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se do 30. ožujka 2017. godine. Više...

17. ožujka 2017. - Oglas za prijam u državnu službu na određeno vrijeme (r.m. 132n) - rok za prijave 27. ožujka 2017. 

01. ožujka 2017. - Pozivaju se kandidati koji su ispunili formalne uvjete Oglasa za prijam u državnu službu na određeno vrijeme - r.m. 132m da se odazovu na testiranje 23. ožujka 2017.


Prostorno planiranje - informacija

 

JAVNO IZLAGANJE O PRIJEDLOZIMA UPU-a DRŽAVNOG ZNAČAJA 'SKIJAŠKI KOMPLEKS' I 'VRŠNA ZONA' MEDVEDNICA TE STRATEŠKIM STUDIJAMA O UTJECAJU NA OKOLIŠ
 

21. ožujka 2017. - Javno izlaganje o prijedlozima urbanističkih planova uređenja državnog značaja 'Skijaški kompleks' i 'Vršna zona' Medvednica te strateškim studijama o utjecaju na okoliš održati će se danas u 14 sati na lokaciji Ministarstva u Zagrebu: Ulica Republike Austrije 20.. Na javnom će izlaganju nazočiti i sudjelovati predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj i ovlaštenika.

Prijedlozi UPU-a, Ne-tehnički sažeci Strateških studija i Strateške studije dostupni su javnosti za vrijeme trajanja javnog uvida odnosno od 06. ožujka 2017. do 04. travnja 2017. godine na adresi Ministarstva u Zagrebu: Ulica Republike Austrije 14. Više: 'Skijaški kompleks', Medvednica'Vršna zona', Medvednica


Stambeno zbrinjavanje - POS

 

ŠIBENIK - POTPISAN UGOVOR O KUPNJI ZEMLJIŠTA 
ZA 148 POS STANOVA 

 

20. ožujka 2017. (Hina) - Ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektnoj dokumentaciji za gradnju dviju zgrada sa 148 POS-ovih stanova na Šubićevcu potpisan je u ponedjeljak u šibenskoj Gradskoj vijećnici u nazočnosti ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića i gradonačelnika Željka Burića.  Vrijednost projekta je ukupno 75 milijuna kuna, rok za izgradnju stanova je 13 mjeseci, a cijena stana neće, kako je rečeno, biti veća od 7812 kuna po kvadratu.
 

Ministar Kuščević je čestitao mladim šibenskim obiteljima koji će riješiti stambeno pitanje i izrazio uvjerenje da će radovi biti izvedeni u roku i po kvaliteti kakva je dogovorena. Radi se o visoko kvalitetnoj gradnji energetskog razreda B, dakle visokim standardima u graditeljstvu, energetici i po nekom društveno-socijalnom kriteriju, kazao je ministar Kuščević. Više...

 
Zapošljavanje u državnoj službi

 

OBAVIJEST O ISHODU IZVANREDNOG POSTUPKA PRIJAMA SLUŽBENIKA U DRŽAVNU SLUŽBU  
 

20. ožujka 2017. - Ministarstvo je objavilo rezultate izvanrednog postupka prijama službenika u državnu službu vezano uz Javni natječaj Klasa: 112-07/16-02/12 Urbroj: 531-03-1-1-1-16-9 od 22. studenog 2016. godine. U postupku javnog natječaja primljeno je 2 službenika na neodređeno vrijeme u Upravi za prostorno uređenje, pravne poslove i programe Europske unije. 
 

Nakon provedenog postupka, sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima i Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi (Narodne novine broj 74/10, 142/11 i 53/12) ODABRANI SU.

16. ožujka 2017. - Obavijest o ishodu izvanrednog postupka prijama službenika u državnu službu vezano uz Javni natječaj Klasa: 112-07/16-02/10 Urbroj: 531-03-1-1-1-16-6 od 04. studenog 2016. godine


Međunardona suradnja - informacija 

 

MAĐARSKI VELEPOSLANIK NJ. E. JÓZSEF ZOLTÁN MAGYAR
U POSJETU KOD MINISTRA KUŠČEVIĆA  

 

U četvrtak, 16. ožujka 2017. ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević održao je sastanak s mađarskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj Nj. E.  Józsefom Zoltánom Magyarom.

Ministar Kuščević upoznao je veleposlanika Magyara s aktualnim projektima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Također, obje strane istaknule su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom dviju prijateljskih zemalja te izrazile želju za daljnjim produbljivanjem odnosa. 


Zapošljavanje u državnoj službi

 

OGLAS ZA PRIJAM U DRŽAVNU SLUŽBU NA ODREĐENO VRIJEME
 

17. ožujka 2017. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je Oglas za prijam u državnu službu na određeno vrijeme. Traži se stručni savjetnik u Upravi za prostorno uređenje, pravne poslove i programe Europske unije. Prijave na oglas s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se do 27. ožujka 2017. godine. Više...

01. ožujka 2017. - Pozivaju se kandidati koji su ispunili formalne uvjete Oglasa za prijam u državnu službu na određeno vrijeme - r.m. 132m da se odazovu na testiranje 23. ožujka 2017.

  
Stambeno zbrinjavanje

 

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA   
 

Javno savjetovanje o Prijedlogu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja završeno je 12. siječnja 2017. godine te je u tijeku prikupljanje mišljenja tijela državne uprave na prijedlog Zakona, a nakon čega slijedi izrada konačnog prijedloga Zakona koji će biti upućen na Vladu a potom i u Hrvatski sabor na donošenje.
 

Za očekivati je kako će Zakon o subvencioniranju stambenih kredita stupiti na snagu u drugoj polovini 2017. godine. Predloženim Zakonom želi se, prije svega, omogućiti građanima Republike Hrvatske da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće, odnosno gradnjom kuće. Više...


Informacija 

 

DRŽAVNA TAJNICA KATICA PRPIĆ
NA PREDSTAVLJANJU PROJEKTA ZA PRAĆENJE PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE ZA UKLJUČIVANJE ROMA 2013-2020  

 

16. ožujka 2017. - Državna tajnica Katica Prpić sudjelovala je na predstavljanju projekta 'Prikupljanje i praćenje raznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma' održanom u srijedu 15. ožujka 2017. u Zagrebu.
 

Cilj Projekta je poticanje i olakšavanje realizacije integracijskih projekata za romsku zajednicu u Hrvatskoj. On uključuje provedbu potrebnih istraživačko-analitičkih, prezentacijskih i edukacijskih aktivnosti te aktivnosti izrade, uspostave i testiranja mrežnog sučelja za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma i pratećeg Akcijskog plana. Više...


Propisi - informacija

 

NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU
NA JAVNOM SAVJETOVANJU 

 

16. ožujka 2017. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je 'Nacrt prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu' koji se nalazi na javnom savjetovanju do 15. travnja 2017. godine.

Ovim se Zakonom uređuju načela komunalnog gospodarstva, obavljanje komunalnih djelatnosti, građenje i održavanje komunalne infrastrukture, održavanje komunalnog reda i druga pitanja značajna za komunalno gospodarstvo.

Zainteresirana i stručna javnost svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja na Nacrt prijedloga Zakona može uz prethodnu registraciju dostaviti putem portala e-savjetovanje najkasnije do 15. travnja 2017. godine.

 
Propisi - informacija

 

NACRT PRAVILNIKA O SUSTAVU IZOBRAZBE I CERTIFICIRANJA GRAĐEVINSKIH RADNIKA KOJI UGRAĐUJU DIJELOVE ZGRADE KOJI UTJEČU NA ENERGETSKU UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU
NA JAVNOM SAVJETOVANJU    

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je 'Nacrt Pravilnika o sustavu izobrazbe i certificiranja građevinskih radnika koji ugrađuju dijelove zgrade koji utječu na energetsku učinkovitost u zgradarstvu' i uputilo ga na javno savjetovanje. Pravilnikom se propisuje sustav izobrazbe i certificiranja građevinskih radnika koji ugrađuju dijelove zgrade koji utječu na energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Zainteresirana i stručna javnost svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja na Nacrt Pravilnika može uz prethodnu registraciju dostaviti putem portala e-savjetovanje najkasnije do 22. ožujka 2017. godine. Ovim putem skrećemo pozornost da je 'Prilog 2 -  Izgled i sadržaj Certifikata' moguće vidjeti u rubrici Ostali dokumenti.


EU programi

 

PRIMAJU SE PRIJAVE NA POZIV PROGRAMA URBACT III 
 

U sklopu Programa URBACT III zaprimaju se prijave na Poziv za dobre prakse koji je otvoren do 31. ožujka 2017. godine. Cilj je poziva pronalaženje projektnih partnera koji su uspješno provodili prakse koje se bave kompleksnim izazovima u urbanom okruženju uz primjenu integriranog i participativnog pristupa u rješavanju problema. Odabranim gradovima biti će dodijeljena titula 'URBACT Good Practice City'.

Podsjetimo, URBACT III je program europske međuregionalne suradnje koji je namijenjen svim europskim gradovima koji žele izraditi i uspješno provoditi svoje strategije održivog urbanog razvoja i odgovarajuće akcijske planove.  Više informacija o uvjetima poziva i načinu prijave možete pročitati ovdje.


Međunarodna suradnja - informacija 

 

MINISTAR ŽIVOTNE SREDINE I
PROSTORNOG PLANIRANJA REPUBLIKE KOSOVO SHAL
U RADNOM POSJETU MINISTRU KUŠČEVIĆU  

 

15. ožujka 2017. - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević primio je u posjet ministra životne sredine i prostornog planiranja Republike Kosovo Ferata Shala i njegove suradnike.

Na sastanku se razgovaralo o projektima Ministarstva s naglaskom na reformu sustava prostornog uređenja i ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina. Ministar Kuščević prezentirao je naše iskustvo te iznio prijedloge kako proces ozakonjenja ubrzati i unaprijediti. Ministri su istaknuli kako su zadovoljni dosadašnjom suradnjom dvaju zemalja i dobrim odnosima. Više...


Medijski istupi ministra  

 

GOSTOVANJE MINISTRA KUŠČEVIĆA
U EMISIJI HRT-A 'A SADA VLADA' 

 

15. ožujka 2017. - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević gostovao je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.
 

Govorio je o aplikaciji One Stop Shop, subvencioniranju stambenih kredita, energetskoj obnovi i drugim temama. Emisiju u cijelosti možete pogledati OVDJE

 
Propisi - informacija

 

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O GRADNJI  STUPILE NA SNAGU
 

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji objavljen je u Narodnim novinama broj 20/2017. Izmjenama zakona otklanjaju se postojeće barijere u sustavu izdavanja akta za gradnju i uporabu građevina te se pojednostavljuje sustav izdavanja akata i samo građenje što dovodi do povećanja isplativosti investicije, a time i do poticanja građevinske aktivnosti u Hrvatskoj. Dio izmjena koje se odnose na energetsku učinkovitost dokida nepotrebne obveze vlasnika zgrade i dovodi do povećanja pravne sigurnosti u odnosu na energetsko certificiranje. Više...

 
Propisi - informacija 

 

LEGALIZACIJA   
 

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru i u tijeku je izrada Konačnog prijedloga zakona koji će se uputiti u saborsku proceduru na drugo čitanje. 
 
Podsjetimo, predloženim Izmjenama Zakona o kojem su zastupnici Hrvatskog sabora raspravljali u prvom čitanju, ponovno se otvara rok za podnošenje zahtjeva – do 30. lipnja 2018. ali pritom uvjeti ozakonjenja ostaju isti. Više...

 
Energetska obnova

 

PROGRAM ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA JAVNOG SEKTORA ZA RAZDOBLJE 2016. - 2020.  
 

15. ožujka 2017. - Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2016.-2020., kojeg je Vlada Republike Hrvatske donijela na 24. sjednici održanoj 02. ožujka 2017. godine, objavljen je u Narodnim novinama broj 22/17

Cilj programa je cjelovita energetska obnova zgrada javnog sektora, osobito zgrada u kojima se obavljaju društvene djelatnosti odgoja, obrazovanja, prosvjete, znanosti, kulture, sporta, zdravstva i socijalne skrbi. Više...


Informacija 

 

JAVNI POZIV ZA UVID U SPIS PREDMETA
OBJAVLJEN NA OGLASNOJ PLOČI MINISTARSTVA  

 

Ministarstvo je na oglasnoj ploči objavilo javni poziv za uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole za Rekonstrukciju ljevoobalnog savskog nasipa u k.o. Rajevo Selo u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Poziv je upućen investitoru, vlasnicima i nositeljima drugih stvarnih prava na nekretninama za koje se izdaje građevinska dozvola. Uvid u spis predmeta može se izvršiti 21. ožujka 2017. godine od 12:00 do 15:00 sati, na lokaciji Ministarstva u Zagrebu, Republike Austrije 14. 

Taj i ostale pozive Ministarstva kao i izdane lokacijske odnosno građevinske dozvole objavljene na oglasnoj ploči možete pogledati na OVDJE.

   
Prenosimo: Lider, Edis Felić (10. ožujka 2017.)

 

INTERVJU S MINISTROM LOVROM KUŠČEVIĆEM:
PRAVI I PRAVIČNI POREZ NA NEKRETNINE DOLAZI 2020.         
 

 

Ministar Kuščević u razgovoru za Lider govori o uvođenju poreza na nekretnine, izmjenama zakona o gradnji, zakona o prostornom uređenju i zakona ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada; spajanju katastra i zemljišnih knjiga te energetskoj obnovi zgrada koja će pokrenuti projekte vrijedne pet milijardi kuna. Intervju u cijelosti možete pročitati OVDJE

      
Informacija

 

DRŽAVNA TAJNICA KATICA PRPIĆ NA KONFERENCIJI O UNAPREĐENJU HRVATSKOG ZAKONODAVSTVA           

 

U petak, 10. ožujka 2017. u Zagrebu je održana konferencija 'Kako do boljih propisa – hrvatski i britanski pristup' u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske a uz suradnju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja na konferenciji je predstavljala državna tajnica Katica Prpić. Više...

    
Europski strukturni i investicijski fondovi

 

POMOĆNIK MINISTRA ŽAMBOKI NA RADIONICI O ENERGETSKOJ OBNOVI VIŠESTAMBENIH ZGRADA 
 

9. ožujka 2017. - U Rijeci je danas održana radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja je okupila više od stotinjak sudionika: upravitelja zgrada, predstavnika suvlasnika, ali i predstavnika građevinskog sektora kojima su radionice namijenjene kako bi se detaljnije upoznali s cijelim procesom s posebnim naglaskom na javnu nabavu. Više...

 
Informacija

 

POMOĆNIK MINISTRA VUKIĆ NA MEĐUNARODNOM ZNANSTVENO-STRUČNOM SKUPU O VODAMA  
 

9. ožujka 2017. - Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Zdravko Vukić sudjeluje na 7. međunarodnom znanstveno-stručnom skupu „Voda za sve“ koji se 9. i 10. ožujka 2017. održava u Osijeku pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Zaštita voda kao najvažnijeg i neophodnog životnog resursa jedna je od najvažnijih tema uspješnog i održivog prostorno planskog promišljanja korištenja prostora, stoga je i Ministarstvo vrlo zainteresirano za ovu temu i otvoreno prema znanstvenoj i stručnoj zajednici. Više... 


Stambeno zbrinjavanje - POS

 

POS STANOVI U METKOVIĆU   
 

8. ožujka 2017. - Nastavno na učestale upite građana glede izgradnje POS-ovih stanova u Gradu Metkoviću, a radi transparentnog informiranja javnosti, očitujemo se kako slijedi:

Program POS-ovih stanova u Gradu Metkoviću pokrenut je nakon što je Grad Metković utvrdio listu prvenstva s 82 zainteresirana kupca. Sukladno tome, Agencija za pravni promet i upravljanje nekretninama, uz suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, provela je zakonsku proceduru i započela s gradnjom stanova čija je procijenjena vrijednost iznosila 1.040,00 eura po m². Više...

 
Međunarodna suradnja - informacija

 

VELEPOSLANICA REPUBLIKE SLOVENIJE SMILJANA KNEZ U RADNOM POSJETU MINISTRU LOVRI KUŠČEVIĆU  
 

8. ožujka 2017. - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević primio je u posjet veleposlanicu Republike Slovenije Smiljanu Knez te mr.sc. Jakoba Štunfa, opunomoćenog ministra gospodarskog savjetnika u Veleposlanstvu Republike Slovenije.

Na sastanku je naglašena važnost nastavka suradnje između dvije susjedne i prijateljske zemlje. Ministra Kuščevića posebno su zanimala slovenska iskustva na području organizacije i uređenja katastra i katastarskih podataka.  tom smjeru razgovaralo se i o potrebi posjeta delegacije iz Hrvatske, posebno Državne geodetske uprave, Republici Sloveniji, kako bi iz prve ruke vidjeli iskustva Slovenije na tom području.

     
Informacija 

 

PREDSJEDNIK VLADE ANDREJ PLENKOVIĆ U PRIMJENU PUSTIO WEB APLIKACIJU 'ONE STOP SHOP'  
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovru Kušćevića, ministra pravosuđa Antu Šprlje te ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka pustio je u primjenu 3. ožujka 2017. godine javnu web aplikaciju 'ONE STOP SHOP' (OSS). 
 

Vlada RH je donošenjem Nacionalnog programa reformi dala poticaj institucijama za daljnju modernizaciju sustava zemljišne administracije i upravljanja te povezivanja ključnih državnih registara kako bi se poboljšale usluge sa stajališta učinkovitosti, transparentnosti i troškova uspostavom ZIS-a i OSS-a“, kazao je predsjednik Vlade Plenković. Više..

  
Europski strukturni i investicijski fondovi

 

ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA JAVNIH USTANOVA KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST ODGOJA I OBRAZOVANJA
ZAPRIMLJEN JE 231 PROJEKT

 

Poziv za dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova zgrada u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja' službeno je zatvoren 21. veljače 2017. godine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 (PT2), zaprimio je ukupno 231 projekt čija ukupna vrijednost investicija iznosi oko 800 milijuna kuna, a traženi iznos bespovratnih sredstava oko 402 milijuna kuna.

Najveći broj zaprimljenih projekata dolazi iz Primorsko-goranske županije (29), zatim Osječko-baranjske županije (25),  Grada Zagreba (17) i Vukovarsko-srijemske županije (16). Više...

  
Europski strukturni i investicijski fondovi

 

OSIGURANO 629 MILIJUNA KUNA ZA ENERGETSKU OBNOVU VIŠESTAMBENIH ZGRADA      

U iduće dvije godine u energetsku obnovu višestambenih zgrada u Hrvatskoj bit će uloženo preko milijardu kuna, od čega 629 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, temeljem Poziva koji je krajem listopada raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, nakon čega je odobreno 616 projekata. Rezultati Poziva predstavljeni su 7. veljače 2017. u Banskim dvorima.  Više...

 
Informacija

 

STANARI VELIKOGORIČKOG VODOTORNJA:
IMAMO UŠTEDU OD 50 POSTO NA GRIJANJU   
 

 

Energetskom obnovom vodotornja, stanari koji žive u toj zgradi, a prema riječima predstavnika stanara  Petra Bratolića, ostvarili su uštede u grijanju od 50 posto.  Upravo iz tog razloga, nastavlja se projekt energetske obnove zgrada. Gradsko stambeno gospodarstvo, nakon četiri obnovljene zgrade, upravo je predalo na natječaj projekte za još 16 zgrada. Tim povodom održana je 8. veljače 2017. i konferencija za novinare na kojoj je pohvalu Velikoj Gorici uputio i sam ministar graditeljstva Lovro Kuščević. Više...

 
Prenosimo: Jutarnji list, Korana Sutlić (14. veljače 2017.)

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ: NAKON MILIJARDE KUNA ZA OBNOVU ZGRADA IDE I 30 MIL. EURA ZA KUĆE         

 

Pred građevinskim sektorom veliki su izazovi radi brojnih projekata koji su pred vratima, samo prvi krug energetske obnove višestambenih zgrada posao je vrijedan oko milijardu kuna. Jesu li graditelji spremni? Što donosi izmjena i dopuna Zakona o nezakonito izgrađenim zgradama? Je li to nova legalizacija? O tome i ostalim temama pročitajte u intervjuu ministra Lovre Kuščevića u Jutarnjem listu OVDJE

 
Prostorno planiranje - informacija 

 

MINISTARSTVO SUFINANCIRA IZRADU PROSTORNIH PLANOVA JEDINICA LOKALNE ILI PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE     

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja osiguralo je 3 milijuna kuna u proračunu za 2017. godinu koja će se koristiti kao pomoć općinama, gradovima i županijama za izradu prostornih planova uređenja. 

Ispunjeni obrazac prijave s propisanim prilozima potrebno je poslati na adresu: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb. Pristigle zahtjeve razmotrit će Povjerenstvo za provedbu postupka sufinanciranja izrade prostornih planova te predložiti ministru donošenje odluka o dodjeli sredstava.  Prijave se zaprimaju do utroška predviđenih sredstava. Više... 

 
Propisi u procesu donošenja

 

ZASTUPNICI HRVATSKOG SABORA RASPRAVLJALI O PROPISIMA MINISTARSTVA 
 

1. ožujka 2017. - Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljali su o prijedlozima propisa iz djelokruga rada Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Na dnevnom redu sjednice sabora bili su: Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnjiPrijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju,  i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na saborskoj raspravi sudjelovali su ministar Lovro Kuščević, državna tajnica Dunja Magaš i pomoćnik ministra Milan Rezo. Više... 

Snimku sjednice možete pogledati ovdje.

 
Prostorno planiranje - informacija

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ S PREDSTAVNICIMA OPĆINE MLJET RAZGOVARAO O IZMJENAMA I DOPUNAMA PROSTORNOG PLANA
NACIONALNOG PARKA MLJET  

 

28. veljače 2017. - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević zajedno sa suradnicima iz Ministarstva te kolegama iz Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj održao je sastanak s predstavnicima Općine Mljet i njenim načelnikom Đivom Marketom na temu ukupnog održivog razvoja na otoku Mljetu. Glavni cilj jest potaknuti razvoj gospodarskog i turističkog potencijala otoka Mljeta te osigurati ostanak i opstanak ljudi na otoku. Tijekom sastanka poseban naglasak stavljen je na izmjene i dopune Prostornog plana Nacionalnog parka Mljet. Više... 


Propisi - informacija

 

DONESENE IZMJENE PRAVILNIKA O ENERGETSKOM PREGLEDU ZGRADE I ENERGETSKOM CERTIFICIRANJU    
 

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević na temelju Zakona o gradnji („Narodne novine“ broj 153/13.) donio je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju koji je objavljen u Narodnim novinama broj 17/17. 

S obzirom da je preduvjet za primjenu Pravilnika izrada računalne aplikacije i baze podataka koji su još u fazi testiranja, nakon čega će slijediti provođenje edukacije ovlaštenih osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada, energetski certifikati izrađivati će se i dalje sukladno odredbama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju („Narodne novine“ broj 48/14., 150/14.) sve do 1. rujna 2017. godine. Više...

  
Propisi - informacija

 

DONESEN NOVI TEHNIČKI PROPIS ZA GRAĐEVINSKE KONSTRUKCIJE
 

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja je na temelju članka 17. stavka 2. Zakona o gradnji (Narodne novine, broj 153/13) donio novi Tehnički propis za građevinske konstrukcije koji je objavljen u Narodnim novinama broj 17/17 od 24. veljače 2017. godine te stupa na snagu 4. ožujka 2017. godine. Ovim se Tehničkim propisom, u okviru ispunjavanja temeljnih zahtjeva za građevinu, propisuju tehnička svojstva za građevinske konstrukcije u građevinama, zahtjevi za projektiranje, izvođenje, održavanje, uklanjanje te drugi zahtjevi za građevinske konstrukcije, svojstva koja moraju imati građevni proizvodi u odnosu na njihove bitne značajke i drugi zahtjevi za građevne proizvode namijenjene ugradnji u građevinske konstrukcije. Više...

   
Informacija

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ NA VLADI PREDSTAVIO PROJEKTE VAŽNE ZA GRAD SISAK I SISAČKO-MOSLAVAČKU ŽUPANIJU 
 

Na 22. sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja se 23. veljače 2017. godine održala u Sisku, predstavljeni su projekti važni za Grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević predstavio je projekte koji se financiraju i provode u ovom Ministarstvu, pripadajućim zavodima i agencijama, uključujući Državnu geodetsku upravu. Više...

   
Informacija

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ NA SVEČANOSTI OBILJEŽAVANJA 110. OBLJETNICE POSTOJANJA SARDINE D.O.O. U POSTIRIMA    
 

Postira, 21. veljače 2017. - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević sudjelovao je na svečanosti povodom 110. obljetnice postojanja Sardine d.o.o. u Postirima na otoku Braču.
 

Sardina d.o.o. jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe koja je osnovana 1907. godine, a krajem 2016. godine dovršila je proces investiranja u izgradnju i opremanje novih proizvodnih pogona. Riječ je o jednoj od najmodernijih tvornica za preradu ribe u Europi. Više...

  
Informacija

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ NA OBILJEŽAVANJU POČETKA IZGRADNJE GALENSKOG LABORATORIJA U DUGOPOLJU    
 

Dugopolje, 17. veljače 2017.  - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položio je kamen temeljac za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-Dalmatinske županije u Dugopolju. Uz predsjednika Vlade svečanosti su pisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenje Lovro Kuščević i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Vrijednost ove investicije iznosi preko 70 milijuna kuna. Trenutno izvođeni građevinski radovi tek su prva faza izgradnje Galenskog laboratorija, a njihova vrijednost iznosi 6.820.394,88 kuna. Više...

       
Informacija

 

PUŠTENA U PROMET DIONICA BRZE CESTE
ZLATAR BISTRICA - ANDRIJAŠEVCI    
 

 

Bedekovčina, 6. veljače 2017. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na svečanosti puštanja u promet dijela brze ceste između Andraševca i Bedekovčine izrazio zadovoljstvo dovršenjem ove dionice, nazvavši je pravcem koji povezuje Zabok i Popovec, kao sjeverna obilaznica Zagreba i Zagrebačke gore.

'Mislim da je to još jedan iskorak jačanja prometne infrastrukture u Hrvatskome zagorju, zahvaljujem i čestitam svima koji su ovom velikom projektu za Zagorje dali značajan doprinos, posebno zahvaljujem ministru Butkoviću sa suradnicima i ministru Kuščeviću koji je također dao svoj doprinos, kao i županu Kolaru koji dobiva vrlo važan sadržaj u Krapinsko-zagorskoj županiji.' - poručio je predsjednik Vlade. Više...

        
Priopćenje za javnost  

 

GODINA DANA MINISTRA KUŠČEVIĆA   

 

Prošlo je godinu dana od kada je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević preuzeo dužnost.

U tom razdoblju započet je i završen veliki broj projekata, od kojih izdvajamo program energetske obnove u zgradarstvu gdje je tijekom prve godine mandata ministra Kuščevića pokrenuta energetska obnova rekordnog broja zgrada javnog sektora. Više...

 
Prenosimo - informacija 

 

ZAVRŠEN PROJEKT BUILD UPON         
 

U Zagrebu je 10. veljače 2017. održana završna konferencija Strategija 2.0 u okviru projekta Build Upon kao prilika svim sudionicima da se upoznaju s ostvarenim rezultatima svjetskog projekta suradnje i dijaloga u području energetske obnove zgrada. Projekt se provodi u 13 zemalja Europske unije. Hrvatski savjet za zelenu gradnju zadužen je za provedbu projekta u Hrvatskoj, a glavni institucionalni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske. O čemu se najviše govorilo na konferenciji i kakva je Hrvatska u odnosu na ostale zemlje u kojima se projekt provodio, saznajte u OVDJE