Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Energetsko certificiranje zgrada

Danom ulaska u Europsku uniju počela je obveza izdavanja energetskih certifikata za postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju a od 01. siječnja 2016. godine obvezu pribavljanja energetskog cerifikata imaju i zgrade koje se iznajmljuju, daju u zakup ili daju na leasing a imaju ukupnu korisnu površinu veću od 50m2 ili se radi o posebnom dijelu zgrade koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2 bez obzira na površinu tog posebnog dijela.

Za nekretnine za koje je ugovor o iznajmljivanju, davanju u zakup ili na leasing sklopljen prije 01. siječnja 2016. energetski certifikat nije obavezan do kraja trajanja te ugovorne obveze. Također, iznajmljivanje se u ovom kontekstu ne odnosi i na turističku djelatnost, stoga pružatelji usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor nisu dužni ishoditi energetski certifikat.  

Energetski certifikat je dokument koji vrijedi 10. godina a njime se utvrđuje energetski razred zgrade, predočuju energetske karakteristike zgrade i daju informacije o potrošnji energije te stanju zgrade u odnosu na energetsku učinkovitost. Energetski certifikat daje i prijedlog mjera za isplativo poboljšanje energetskih karakteristika zgrade kako bi se smanjila potrošnja energije. 

Energetsko certificiranje zgrada provodi osoba koja ima ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Registar osoba koji imaju ovlaštenje možete vidjeti ovdje

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira energetske preglede zgrada i energetsko certificiranje putem javnih poziva i natječaja o čemu više možete pročitati na mrežnim stranicama Fonda

Za sve dodatne informacije vezane uz energetsko certificiranje zgrada i programe energetske učinkovitosti u zgradarstvu slobodno nam se obratite na telefon 01 3782 444 svakim radnim danom od 13 do 15 sati.
 


 
Općenito o energetskom certificiranju
Što je energetski razred zgrade?
Na koje se zgrade odnosi obaveza energetskog certificiranja?
Koji su rokovi do kojih zgrade moraju imati energetski certifikat?
Na koji se način provodi energetsko certificiranje?
Popis nevažećih energetskih certifikata
Najčešća pitanja i odgovori
Informacija o portalima koji su namijenjeni oglašavanju
Registar osoba ovlaštenih za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada (htm) - Fizičke osobe (csv) - Pravne osobe (csv)
Zahtjev za davanje ovlaštenja za energetsko certificiranje, energetski pregled zgrade i redovite preglede sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacije u zgradi
Primjer: Energetski certifikat za Upravnu zgradu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja
Primjer: Energetski certifikat za zgradu Ministarstva na lokaciji Vinogradska ulica 25 u Zagrebu

Ispiši stranicu