Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Energetska obnova zgrada

Energetska obnova zgrada podrazumijeva primjenu mjera energetske učinkovitosti u svrhu poboljšanja energetskog svojstva zgrade. Energetskom obnovom zgrade ostvaruju se uštede električne i toplinske energije, smanjuju se troškovi za energiju te se povećava ugodnost boravka i rada u zgradama.

Pod pojmom energetska obnova podrazumijeva se povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjskih prozora i vrata te zamjena ili unaprjeđenje sustava grijanja/hlađenja, ali i mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Odabir mjera ovisi o energetskom stanju i vrsti zgrade, načinu njenog korištenja te o lokaciji, a idealno je primijeniti više mjera kako bi se osigurao njihov sinergijski učinak i značajnije smanjenje potrošnje energije.

Energetska obnova potrebna je jer:
  • u Hrvatskoj zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije,
  • većina zgrada u Hrvatskoj pripada energetskom razredu E, F ili G,
  • energetskom obnovom smanjuje se potrošnja energenata,
  • energetskom obnovom štedi se do 60% na režijama i
  • smanjuje se emisija ugljičnog dioksida. 

Energetska obnova zgrada iz ESI fondova

Za podupiranje energetske učinkovitosti, što uključuje javne zgrade i one u stambenom sektoru, Republici Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 311 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od tog iznosa 211 milijuna eura namijenjeno je energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, dok se preostalih 100 milijuna eura odnosi na energetsku obnovu stambenih zgrada.

Od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ukupno je objavilo 5 poziva za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada putem kojih je plasirano čak 172 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Po Pilot pozivima ugovoreno je 105 projekata izrade projektne dokumentacije i radova energetske obnove, koji će biti sufinancirani s 57,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša, dok su po pozivima za javne i višestambene zgrade sklopljena 792 ugovora i u te će projekte energetske obnove biti uloženo 892 milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava. U okviru posljednjeg objavljenog Poziva za energetsku obnovu zgrada javnog sektora društvene namjene, koji je otvoren 15. siječnja 2018. a 5. veljače 2018. privremeno obustavljen do 4. rujna 2018., zaprimljeno je čak 448 projektnih prijava, kojima je traženo više od 813 milijuna kuna bespovratnih sredstava.  

Više informacija o pozivima Ministarstva, potpisanim ugovorima i realiziranim projetima pročitajte ovdje

 
 
Energetska obnova zgrada javnog sektora
Energetska obnova obiteljskih kuća
Energetska obnova višestambenih zgrada
Energetska obnova komercijalnih nestambenih zgrada
Više o temi energetske učinkovitosti u zgradarstvu
Ispiši stranicu