Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Nacrt prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita na javnom savjetovanju od 13.12.2016. do 12.01.2017.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je Nacrt Prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za koji je provedeno javno savjetovanje u razdoblju od 13.12.2016. do 12.01.2017. godine.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita u svrhu prevladavanja nepovoljnog stanja i pomoći građanima do 31. srpnja 2018. godine uređuje se subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od poslovnih banaka za kupnju stana ili kuće radi rješavanja svojeg stambenog pitanja.

Predloženim Zakonom želi se, prije svega, omogućiti građanima Republike Hrvatske da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće. Naime, kupac koji podiže stambeni kredit prema predloženom Zakonu ima povoljnost da mu se za najmanje 1,2% smanji bankovna efektivna kamatna stopa (EKS) u prve četiri godine otplate kredita, tj. da ista iznosi do najviše 3,95% na godišnjem nivou. Osim toga, iznos mjesečnih obroka koje kupac plaća banci u prve četiri godine iznosi 1/2 ukupnog iznosa obroka jer 1/2 iznosa ukupnog obroka plaća banci Republika Hrvatska putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i to godinu dana unaprijed. Na taj način kupcu se olakšava otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine. Također, u slučaju da je podnositej zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za godinu dana.

Nadalje, u cilju poticanja demografske obnove dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Procjena je da ovako postavljenim modelom korisniku kredita omogućena pomoć u otplati stambenog kredita za najmanje 6,66% ukupnog iznosa kredita za razdoblje od četiri godine.

Zainteresirana i stručna javnost svoje je prijedloge, primjedbe i mišljenja na Nacrt Prijedloga Zakona mogla uz prethodnu registraciju dostaviti putem portala e-savjetovanje najkasnije do 12. siječnja 2017. godine.

Izvješće o provedenom savjetovanju

Ispiši stranicu