Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

03.01.2017. - Kreće energetska obnova bazena Poljud u Splitu

Nakon dviju bolnica, one već obnovljene na Križinama te one na Firulama koja se obnavlja, u Splitu kreće energetska obnova i sportskog objekta Bazeni Poljud, vrijednog 86 milijuna kuna. Ugovor za energetsku obnovu kapitalnog sportskog centra ”Bazeni Poljud” potpisali su 29. prosinca 2016. zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić, gradonačelnik Grada Splita Ivo Baldasar, ravnatelj Javne ustanove ”Sportski objekti Split” Serđan Guštin, i Gracijano Rudan u ime izvođača radova tvrtke “Esco energy” iz Žminja.

Energetskom obnovom omogućit će se opskrba toplinskom energijom bazena, dok će nova kotlovnica imati mogućnost korištenja fosilnih, plinovitih goriva i električnu energiju.  Osim cjelovite rekonstrukcije svih podstanica, rekonstruirat će se unutrašnja i vanjska rasvjeta s led rasvjetom, ugraditi novi sustav centralnog nadzora i upravljanja, automatizacija mjerenja potrošnje energije, te sanacija krovne i ostakljene stijenke bazena. Do sada je objekt trošio više od sedam milijuna kilovata, a predviđa se da će nakon energetske obnove trošiti nešto više od dva milijuna kilovata, što znači da će ušteda iznositi više od pet milijuna kilovata.

Športski centar Bazeni Poljud je izgrađen 1979. godine za potrebe održavanja 8. Mediteranskih igara, a u sklopu 25 tisuća metara četvornih nalazi se olimpijski bazen, te dva unutarnja bazena, kao i vanjski bazen sa skakaonicom.

Inače po modelu energetske učinkovitosti javne se zgrade obnavljaju na način dio novca osigurava iz Fonda za zaštitu okoliša, a drugi dio ulažu investitori kojima se novac koji su uložili vraća kroz smanjivanje energetske potrošnje.

Ispiši stranicu