Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

25.01.2017. - Godina dana ministra Kuščevića

Danas se navršava godina dana od kada je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević preuzeo dužnost.

U tom razdoblju započet je i završen veliki broj projekata, od kojih izdvajamo program energetske obnove u zgradarstvu gdje je tijekom prve godine mandata ministra Kuščevića pokrenuta energetska obnova rekordnog broja zgrada javnog sektora. U listopadu, objavom Poziva za dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova višestambenih zgrada', započela je energetska obnova višestambenih zgrada koja će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Temeljem prvog Poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dodijelit će 152 milijuna kuna, što će pokrenuti investicije veće od 250 milijuna kuna. Za projekte energetske obnove višestambenih zgrada Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj ima do 2020. godine na raspolaganju 70 milijuna eura. U studenom 2016. godine objavljen je Poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'. U okviru ovog Poziva osigurana su 152 milijuna kuna, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Također, izrađen je Program energetske obnove javnih zgrada koji će uskoro krenuti u vladinu proceduru, a čija vrijednost iznosi 1,6 milijardi kuna.

Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) u punom je produkcijskom radu od prosinca 2016. godine za cijelo područje RH. Projekt vrijedan cca 60 milijuna kuna u cijelosti se financira sredstvima Europske banke. Izdan je veliki broj lokacijskih i građevinskih dozvola za strateške projekte među kojima se izdvajaju dozvole za Pelješki most i Zračnu luku „Franjo Tuđman“. Izdavanjem ove Lokacijske dozvole za Pelješki most stvoreni su uvjeti za formalnu prijavu projekta za sredstava iz EU fondova te za podnošenja zahtijeva za izdavanje Građevinske dozvole za cjeloviti projekt Pelješki most sa Stonskom zaobilaznicom. Izrađena su dva nacrta Urbanističkih planova uređenja Medvednice, koji su usvojeni na Vladi Republike Hrvatske te su proslijeđeni u daljnju proceduru.

U 2016. godini odobrena su za sufinanciranje 232 projekta općina i gradova kojima se povećava komunalni standard i potiče razvoj komunalnog gospodarstva. Ranijih je godina Ministarstvo u svrhu sufinanciranja komunalnih projekata jedinica lokalne samouprave dodjeljivalo najviše šest milijuna kuna. Najviši pojedinačni iznos od 338 tisuća kuna dodijeljen je Gradu Vukovaru za rekonstrukciju javne rasvjete. Odluka o povećanju sredstava za komunalne projekte na tragu je opredjeljenja Vlade RH o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske i potrebi posebne skrbi za krajeve s negativnim demografskim kretanjima – što dokazuje i proračun 2017. godine u kojem je iznos kapitalne pomoći za razvoj komunalnog gospodarstva 40 milijuna kuna. Natječaj za 2017. godinu je u pripremi.

Pripremili smo nekoliko zakonskih prijedloga koji su u zakonskoj proceduri,  u javnoj raspravi ili su već usvojeni u Hrvatskom saboru, Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju, Zakon o državnoj izmjeri katastra neokretnina, Izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i drugi kojima će se olakšati, ubrzati i popraviti sustav prostornoga uređenja i graditeljstva.

U 2016. godini završeno je i useljeno 825 stanova POS- a i to 203 na lokaciji Kila 4 u Splitu, 519 u Zapruđu u Zagrebu, 73 u Zadru te 30 u Gospiću. Položen je kamen temeljac za izgradnju 55 stanova u Metkoviću te 12 stanova u Fažani.  I u proračunu APN-a za 2017. godinu smo u proračunu od 322 milijuna kuna predvidjeli 220 milijuna kuna za izgradnju POS-ovih stanova 2017. godine. U ovom je trenutku što u pripremi, što u realizaciji više od tisuću stanova. Novost je da je raspisan poziv za iskazivanje interesa za POS-ove stanove u Zagrebu i građani se mogu javiti do 28. veljače 2017. U Splitu razmatramo nekoliko lokacija, a POS će ići i u Solinu, Bolu na Braču, Malom Lošinju, Visu…

Zagreb, 25. siječnja 2017. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje
Ispiši stranicu