Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja
Priopćenje

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ U OBILASKU GRADILIŠTA
ZGRADE POS-A KILA 1 I POTPISIVANJU SPORAZUMU O GRADNJI JAVNIH SADRŽAJA NA TOJ LOKACIJI

 

U utorak, 24. svibnja 2016. s početkom u 14:30 sati ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obići će gradilište stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje koji se grade na lokaciji KILA 1 u Splitu te sudjelovati u potpisivanju Sporazuma o izgradnji prostorija zdravstvene i društvene namjene. 

Ministar će Kuščević prije obilaska gradilišta POS-a imati radni sastanak na Građevinskom fakultetu na kojem će s čelnicima i znanstvenicima Fakulteta razgovarati o procjeni vrijednosti nekretnina, te će obići Područni ured Katastra u Splitu kako bi se uvjerio o radu zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra za Splitsko-dalmatinsku županiju. Više...


Informacija

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ U RADNOM POSJETU
VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI I NA OTVORENJU MEĐUNARODNOG SIMPOZIJA O INŽENJERSKOJ GEODEZIJI 

 

20.05.2016. (HINA) - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je u petak za posjeta Varaždinskoj županiji da je "cilj ove Vlade regionalni razvoj jer nije Hrvatska jaka koliko je jak grad Zagreb, nego koliko su jaki najmanji grad i općina u našoj domovini".

Ministar je održao radni sastanak sa županom Predragom Štromarom i varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem te je obišao Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, Područni ured za katastar u Varaždinu, Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije i Građevinsku inspekciju. Više...


Zapošljavanje u državnoj službi

 

POZIV NA RAZGOVOR (INTERVJU) 
 

24.05.2016. - Pozivaju se kandidati koji su ispunili formalne uvjete iz Oglasa za radno mjesto višeg stručnog savjetnika u Upravi za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu da se odazovu na razgovor (intervju) koji će se održati 31. svibnja 2016. u 9,00 sati u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, Zagreb, Ulica Republike Austrije 20.

Tekst poziva

 
Prostorno planiranje

 

MINISTARSTVO SUFINANCIRA IZRADU
PROSTORNIH PLANOVA - PRIJAVE U TIJEKU 

 

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević donio je Naputak o postupku sufinanciranja izrade prostornih planova jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave dodjelom sredstava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu kojim se utvrđuje način, uvijeti i kriteriji na temelju kojih Ministarstvo vrši raspodjelu u okviru raspoloživih financijskih sredstava iz Državnog proračuna za 2016. godinu i dodjeljuje ih gradovima, općinama i županijama za izradu prostornih planova uređenja.

Ispunjeni obrazac prijave s propisanim prilozima potrebno je poslati na adresu: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.  Više...

 
Medijski istupi ministra

 

INTERVJU MINISTRA KUŠČEVIĆA OBJAVLJEN U '7 DNEVNO' 13.05.2016. 
 

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u razgovoru s Draženom Borošem govori o projektu spajanja zemljišnih knjiga i katastra, izmjenama Zakona o najmu stanova, nastavku Programa poticane stanogradnje POS, e-dozvoli i političkim pitanjima.


Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje

 
Informacija

 

U ŽUPANJSKOJ POSAVINI OBNOVLJENO DVIJE TISUĆE KUĆA STRADALIH U KATASTROFALNOJ POPLAVI 
 

17.05.2016. (HINA) - Privodi se kraju obnova mjesta županjske Posavine, najteže stradalih u katastrofalnoj poplavi koja se dogodila prije dvije godine nakon pucanja savskog nasipa u Račinovcima i Rajevom Selu zbog visokog vodostaja Save, a do sada je obnovljeno više od 2.000 obiteljskih kuća, rečeno je na okruglom stolu u utorak u Drenovcima.

"Za obnovu je još preostao mali broj kuća", kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević te naveo kako je država iz proračuna za obnovu kuća vlasnicima koji su ih sami obnavljali, isplatila više od 60 milijuna kuna dok je za organiziranu obnovu utrošeno više od pola milijarde kuna.  Više...


O sanaciji poplavljenih područja
Podaci o obnovi stambenih i javnih građevina - stanje na dan 16.05.2016.

  
EU programi i fondovi

 

SVEČANO POTPISIVANJE UGOVORA
ENERGETSKE OBNOVE OŠ NIKOLA TESLA U RIJECI

 

17.05.2016. - Danas je u Rijeci organizirano svečano potpisivanje ugovora energetske obnove OŠ Nikola Tesla između izvođača VG5 d.o.o i Grada Rijeke. Riječ je o projektu koji se realizira u sklopu Pilot projekta 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja' za koji je nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Potpisivanju je, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prisustvovala načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Ines Androić Brajčić. Više...


Dosad POTPISANI UGOVORI Projekt 4c1.1.
Dosad POTPISANI UGOVORI Projekt 4c1.2.

 
Propisi u procesu donošenja

 

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NAJMU STANOVA
NA JAVNOM SAVJETOVANJU

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova koji se nalazi na javnom savjetovanju do 01. lipnja 2016. godine.

Cilj je Prijedloga zakona da pitanje zaštićenih najmoprimaca u stanovima u vlasništvu fizičkih osoba uredi na sustavan i cjelovit način, da se njegove odredbe usklade sa odredbama Ustava Republike Hrvatske, te da se prilikom formuliranja teksta Prijedloga zakona poštuje pravni okvir koji je određen konačnom presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu Statileo protiv Hrvatske. Više...


Medijski istupi 


ZAMJENIK MINISTRA SANDRO NIŽETIĆ U EMISIJI HRT-a 'EKO RADAR'
 

11.05.2016. - Zamjenik ministra Sandro Nižetić danas je gostovao u emisiji Hrvatskog radija  'Eko radar'.

Zamjenik ministra je u emisiji govorio o zelenoj gradnji, BUILD UPON projektu za energetsku obnovu postojećih zgrada koji se provodi u 13 europskih zemalja među kojima je i Hrvatska, o izradi Programa energetske obnove javnih zgrada 2016-2020, o zgradama nulte kategorije i dr. Emisiju u cijelosti možete poslušati na ovoj poveznici

   
Informacija

 

RIJEŠENO POLA MILIJUNA ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU    
 

10.05.2016. (HINA) -  U Hrvatskoj je do sada podneseno oko 800 tisuća zahtjeva za legalizaciju, a riješeno ih je gotovo 500 tisuća, rekao je u utorak u Splitu ministar graditeljstva Lovre Kuščević, koji je najavio da će "za nekoliko dana u funkciji  biti Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra.  

Kako je rekao Kuščević, ministarstvo radi na izmjenama zakona koji će dodatno ubrzati proces legalizacije i pojednostavniti samu proceduru te razmišlja o drugačijem rasporedu financijskih sredstava od prihoda legalizacije kako bi se povećali prihodi županijama. Više...


Registar broja riješenih zahtjeva

   
 
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću 

 

OTVORENO SAVJETOVANJE U OKVIRU PROGRAMA EUROPSKE KOMISIJE (REFIT)  
 

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje u okviru programa Europske komisije (REFIT) koje će trajati do 20. lipnja 2016. godine. Cilj savjetovanja je prikupljanje iskustava, stajališta i mišljenja zainteresiranih dionika i javnosti o utjecaju važećeg EU zakonodavstva iz građevinskog sektora. 

Ciljane skupine ove javne rasprave su: građevinska industrija, malo i srednje poduzetništvo, udruge proizvođača, javna uprava, državna tijela država članica, privatne organizacije, sindikati, konzultanti te drugi zainteresirani dionici i građani.

Pozivamo vas da se odazovete javnom savjetovanju. Pristup je omogućen putem internetskih stranica Europske komisije

  
Medijski istupi ministra

 

INTERVJU MINISTRA KUŠČEVIĆA OBJAVLJEN U SLOBODNOJ DALMACIJI 30.04.2016. 
 

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević u razgovoru s Hrvojem Prnjakom otvoreno govori o teritorijalnom preustoju, projektima Ministarstva, zaštićenim najmoprimcima, legalizaciji bespravo sagrađenih objekata i uklanjanju, reformskim mjerama i političkim pitanjima.


Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje

 
Programi EU

 

HRVATSKI GRADOVI U URBACT PROGRAMU 
 
Ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, gradovima su se otvorile nove mogućnosti za transnacionalno umrežavanje te financiranje razvojnih aktivnosti. Jedna od takvih mogućnosti je program URBACT u kojem sudjeluje čak 10 hrvatskih gradova (7,81% svih domaćih urbanih sredina).

Koji su to gradovi i čime će se baviti u okviru novouspostavljenih mreža pročitajte u sljedećem članku

Objavljen Prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga - rok za dostavu prijava 22.06.2016.

 
Medijski istupi ministra

 

GOSTOVANJE MINISTRA KUŠČEVIĆA U EMISIJI 'AKTULANA HRVATSKA' TELEVIZIJE JADRAN 
 

Ministar Kuščević gostovao je 28.04.2016. u emisiji Televizije Jadran 'Aktualna Hrvatska'. Tom je prilikom govorio o istaknutim temama iz resora Ministarstva točnije o spajanju katastra i zemljišnih knjiga, implementaciji Zajedničkog informacijskog sustava (ZIS-a), problemu zaštićenih najmoprimaca, energetskoj obnovi zgrada, projektu poticane stanogradnje te o subvencioniranju stambenih kredita. Ministar je govorio i o aktulanim političkim temama.

Emisiju u cijelosti možete pogledati na ovoj poveznici.

  
Informacija 

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ: OBJEDINJAVANJE KATASTRA I ZEMLJIŠNIH KNJIGA JE 'REFORMA STOLJEĆA'
 

02.05.2016. (HINA) - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević predstavio je danas dijelove Nacionalnog programa reformi za koje je nadležno njegovo Ministarstvo a od kojih je najvažnija reforma objedinjavanja katastra i zemljišne knjige - koju je nazvao "reformom stoljeća".
 

"Konačni cilj reforme je da se Državna geodetska uprava i Zemljišna knjiga unutar Ministarstva pravosuđa ukinu i da se formira Državna uprava za nekretnine koja će sve te podatke objediniti", istaknuo je Kuščević na brifingu za novinare. Više...

 
Informacija

 

UZ PROJEKTE MINISTARSTVA GRADITELJSTVA I REENOVA+ DOPRINIJET ĆE POBOLJŠANJU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI  U STAMBENOM SEKTORU
 

04.05.2016. - Pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Igor Čižmek prisustvovao je predstavljanju REENOVE+, novog financijskog  programa Europske banke za obnovu i razvoj. Tom je prilikom istaknuo kako će 60 milijuna eura, kolika je vrijednost REENOVE+, sasvim sigurno doprinijeti poboljšanju energetske učinkovitosti u stambenom sektoru, uz pomoć i partnerstvo Europske banke za obnovu i razvoj te suradnju s hrvatskim bankama. Više...

         
Stanovanje

 

POREZ NA NEKRETNINE ĆE ZAMIJENITI KOMUNALNU NAKNADU  
 

02.05.2016. (HINA) -  Ministar Lovro Kuščević osvnuo se danas na brifingu za novinare na jednu od reformskih mjera - porez na nekretnine, koji bi se trebao uvesti s 1. siječnjem 2018. godine, a zamišljen je na način da će zamijeniti komunalnu naknadu i njegova visina ne smije biti veća od visine komunalne naknade. 
 

Ministar je objasnio kako danas na jednoj nekretnini imamo komunalnu naknadu, pa ako je to druga kuća, primjerice vikendica na Braču, onda je to porez na kuću za odmor. "Imamo dakle nekoliko poreza po jednoj nekretnini i to se sve mora objediniti u ovaj porez na nekretnine koji mora biti u najgoru ruku jednak zbiru svih tih dosadašnjih poreza", naglasio je ministar. Istaknuo je da se porez na nekretnine uvodi i zbog toga kako bi se lakše kontrolirala naplata jer će to obavljati samo Porezna uprava, koja ima jači i bolji instrument da to naplaćuje.  Više...


Priopćenje za javnost 

 

UKLANJAJU SE BESPRAVNO
SAGRAĐENI OBJEKTI NA LOŠINJU I BRAČU   

 

03.05.2016. - Građevinska inspekcija danas nastavlja s uklanjanjem na otoku Lošinju, i to započetu gradnju građevine sa kamenim zidovima obloženim stirodurom i ciglom na kant, tlocrtnih dimenzija 8.35 x 6.05 m koja se nalazi u Svetom Jakovu na otoku Lošinju, na k.č.188/1, k.o.Sv. Jakov. Osim ovog, u Primorsko-goranskoj županiji u planu je bilo uklanjanje 9 građevina, od kojih je ugovorna tvrtka građevinske inspekcije uklonila jednu, a ostale su uklonili ili ih uklanjaju investitori sami.
 

Građevinska inspekcija započela je danas i sa uklanjanjem suterenske građevine 'L' oblika, dimenzija 11,1x11,0m, visine 3,2m, obodnih zidova od armiranog betona koja je bespravno sagrađena u Sutivanu na otoku Braču. Više...


Propisi u procesu donošenja

 

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU NA RASPRAVI U HRVATSKOM SABORU
 

29.04.2016. - Zastupnici Hrvatskog sabora danas su raspravljali o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju. Nacrt prijedloga zakona izradilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja a Vlada Republike Hrvatske prihvatila na 14. sjednici održanoj 14.04.2016. godine.
 
Izmjene Zakona donose se između ostaloga radi potpunog usklađenja trenutno važećeg Zakona o prostornom uređenju ("Narodne novine", br. 153/13) s Direktivom 2014/89/EU Europskog parlamenta i Vijeća  od  23.  srpnja  2014.  o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja (SL L 257/135, 28.8.2014.). Videosnimku rasprave moguće je pogledati ovdje.

  
Medijski istupi ministra 

 

GOSTOVANJE MINISTRA KUŠČEVIĆA
U EMISIJI HRVATSKOG RADIJA 'A SADA VLADA'

 

20.04.2016. (HRT) - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević gostovao je danas u emisiji Hrvatskog radija  'A sada Vlada'.

Ministar Lovro Kuščević je u emisiji odgovorio na mnoga pitanja - od onih o suradnji s Mostom, reformskom paketu koji se priprema za Europsku komisiju, POS-ovim stanovima, energetskoj obnovi do pitanja zaštićenih najmoprimaca. Na početku emisije komentirao je medijsku prašinu koju je podignuo pozdravivši jučer novinare s "Hvaljen Isus". To je uobičajen pozdrav koji oduvijek koristim i ne bih tome pridavao važnost. Neuobičajeno mi je da je  jedan pozdrav izazvao takvu medijsku pozornost. No slobodno smo društvo - svatko može pisati i govoriti što hoće, rekao je ministar. Emisiju u cijelosti možete poslušati na ovoj poveznici

  
Priopćenje za javnost 

 

OBILJEŽEN 5. EUROPSKI DAN GODEZIJE I GEOINFORMACIJE
POSVEĆEN RUĐERU JOSIPU BOŠKOVIĆU 
EUROPSKOM GEODETU 2016. 

 

U petak, 22. travnja 2016. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je svečana akademija povodom obilježavanja 5. Europskog dana geodezije i geoinformacije posvećenog Ruđeru Josipu Boškoviću, Europskom geodetu 2016. Svečanu su akademiju pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora organizirali Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državna geodetska uprava.

Europskim geodetom 2016. Ruđera je Boškovića proglasilo Europsko vijeće geodeta na poticaj Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije. Prigodno predstavljanje života i rada velikog hrvatskog znanstvenika započelo je u Geodetskoj kući u Bruxellesu u ožujku ove godine i održavat će se u svih 37 država članica Europskog vijeća geodeta. Više...

 
Informacija

 

MINISTAR NA KONFERENCIJI O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI I SUSRETU GRADITELJA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA 
 

22.04.2016. (HINA) - Nedostatak radne snage u građevinskim zanimanjima moguće je smanjiti ako se potakne prekvalifikacija nezaposlenih osoba, prijavljenih na HZZ-u, istaknuto je na 2. Susretu graditelja Hrvatske obrtničke komore i 3. Konferenciji o energetskoj učinkovitosti Hrvatske udruge krovopokrivača, koja se jučer i danas održava u Varaždinskim Toplicama.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević je jučer na skupu naglasio kako je potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, gdje ima posla za obrtnike. Više..

 
Informacija

 

MINISTAR KUŠČEVIĆ NA
12. MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O NEKRETNINAMA

 

20.04.2016. (HINA) -  Hrvatska mora ići u smjeru održive gradnje i energetske učinkovitosti, tome se ozbiljno pristupa i u Ministarstvu graditeljstva s novim programima sufinanciranja u što bi se mogle više uključiti banke te drugi sektori, poručio je danas ministar Lovro Kuščević s 12. međunarodne konferencije o nekretninama.
 

Tu konferenciju u srijedu i četvrtak u zagrebačkom hotelu Esplanade organizira tvrtka Filipović savjetovanje, okupivši oko 400 domaćih i stranih sudionika. Među njima su brojni ulagači, graditelji, konzultanti, nekretninske tvrtke te državne i financijske institucije. Više...