Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

06.02.2017. - Predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja o projektima energetske učinkovitosti i POS-u u Primorsko-goranskoj županiji

U ponedjeljak 6. veljače 2017. predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, državna tajnica Katica Prpić i pomoćnik ministra za dozvole državnog značaja Milan Rezo u Primorsko-goranskoj županiji dogovarali su s lokalnim i regionalnim čelnicima daljnje provođenje projekata. Riječ je o povećanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, društveno poticanoj stanogradnji te integraciji lokalnog informacijskog sustava u sustav 'e-dozvola' Ministarstva. 

Predstavnici Ministarstva, Grada i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obišli su Osnovnu školu „Nikole Tesle“ u Rijeci na kojoj su završeni radovi energetske obnove u sklopu Pilot projekta Ministarstva namijenjenog energetskoj obnovi zgrada odgojno-obrazovnih javnih ustanova. Iz Pilot projekta za ovu je obnovu u cijelosti financirana izrada projektne dokumentacije, a radovi na energetskoj obnovi u visini 70% ukupnog iznosa.

 

Prije obilaska zgrade škole, predstavnici Ministarstva održali su radni sastanak u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke sa gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom, njegovim suradnicima te predstavnicima Primorsko-goranske županije o  integraciji lokalnog informacijskog sustava u sustav 'e-dozvola' Ministarstva kroz dodatne funkcionalnosti sukladno stupnju razvijenosti informacijskog sustava grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u dijelu koji se odnosi na izdavanje akata za gradnju.

Ministarstvo je otvorilo novi Poziv za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja koji je otvoren do 20. veljače 2017. Prigodom pripreme poziva Ministarstvo je osmislilo model koji prijavitelju osigurava obveznog partnera u vidu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je zadužen za pružanje stručne podrške prijavitelju tijekom pripreme projektnog prijedloga i tijekom provedbe projekta. Do sada je 9 ustanova iz Rijeke potpisalo sporazum o partnerstvu s Fondom, a dio ustanova još se na taj korak priprema.

Nakon Rijeke, predstavnici Ministarstva boravili su u Gradu Kraljevici, gdje su u Gradskoj vijećnici nazočili potpisivanju ugovora između Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN-a) i Grada Kraljevice za izgradnju POS stanova. Ugovor se odnosi na gradnju jedne zgrade s osam stanova te tri poslovna prostora. Grad je formirao Konačnu listu reda prvenstva, osigurao zemljište za izgradnju zgrade te pokrenuo aktivnosti na pribavljanju lokacijske dozvole i provedbu parcelacije za formiranje čestica za buduću zgradu koje će predati APN-u. Ugovor su potpisali gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić i direktor APN-a Goran Bradić.


Zagreb, 06. veljače 2017. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje

 
Ispiši stranicu