Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Subvencioniranje stambenih kredita

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 65/17) i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine broj 76/17). 

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je temeljem provedenog javnog poziva od 5. kolovoza 2017. godine odabrala kreditne institucije koje sudjeluju u provedbi programa subvencioniranja stambenih kredita. Riječ je o ukupno 10 kreditnih institucija čiji popis možete pročitati OVDJE.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama 01. rujna 2017. godine objavila je u javnim glasilima i Narodnim novinama Oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, a zahtjevi se mogu predavati od 4. rujna 2017. godine.

Uvjeti za odobravanje subvencioniranja kredita

Mogu se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu ali je prodaju radi kupnje veće.

Subvencioniranje kredita odobravat će se samo za kupnju stana ili kuće koja ima akt za uporabu građevine, odnosno za gradnju kuće koja ima akt za građenje, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine. Također, odobravat će se za kredit čiji iznos ne prelazi 100.000 eura te čiji rok otplate nije kraći od 15 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

Gdje podnijeti zahtjev i što mu priložiti?

Budući da se zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita predaje u odabranoj kreditnoj instituciji odnosno banci u kojoj se i podiže stambeni kredit, građani sve potrebne informacije o samom postupku predaje zahtjeva mogu dobiti u banci.

Potrebna dokumentacija:

  • preslika osobne iskaznice
  • predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita
  • preslika zemljišnoknjižnog izvatka, presliku akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća koju namjerava kupiti odnosno graditi kuću
  • potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom
  • javnobilježnički ovjerena izjava da u vlasništvu nemate stan ili kuću ili da u vlasništvu imate samo jedan stan ili kuću koju prodajete radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja
  • javnobilježnički ovjerena izjava bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da nema drugi stan ili kuću u vlasništvu ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće.

Banka će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te svu potrebnu dokumentaciju proslijediti Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju utvrdi da su za to ispunjeni svi zakonski propisani uvjeti.

Mogućnost produženja roka za subvencioniranje stambenog kredita

U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produljuje se za godinu dana, a za svako živorođeno ili posvojeno dijete se produljuje za dvije godine.
 

Tekst Oglasa o početku subvencioniranja    Najčešća pitanja i odgovori    

Popis kreditnih instituacija

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama  
 

Aktivnosti:

21.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
18.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
15.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
14.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
12.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
11.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
08.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
07.09.2017. (Vlada RH) - Štromar: Ima još prostora za subvencionirane stambene kredite za mlade. Natječaj će biti otvoren i idući tjedan.
07.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
06.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
06.09.2017. (Hina) - Ministar Štromar: Očekujemo dodjelu minimalno 1600 subvencioniranih stambenih kredita
05.09.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita - izvješće o zaprimljenim zahtjevima
04.09.2017. - Iskoristite jedinstvenu priliku za nepovratnu subvenciju polovice mjesečnih obroka prve četiri godine otplate kredita!
01.09.2017. - Objavljen Oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita
28.08.2017. - Predstavljene kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
18.08.2017. (APN) - Obavijest o pristiglim ponudama banaka za subvencioniranje stambenih kredita
07.08.2017. - APN objavio Poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita
08.06.2017. - Vlada na današnjoj sjednici prihvatila tri zakona Ministarstva
04.05.2017. - Zastupnici Hrvatskoga sabora podržali prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita
27.04.2017. - Zastupnici Hrvatskog sabora raspravljali o subvencioniranju stambenih kredita
13.04.2017. - Vlada usvojila Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
13.12.2016.-12.01.2017. - Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
Najčešća pitanja i odgovori
Naputak o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
Narodne novine broj 76/17
Zakon o subvencioniranju stambenih kredita
Narodne novine broj 65/17
Ispiši stranicu