Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Subvencioniranje stambenih kredita

U petak 5. listopada 2018.g. bio je zadnji dan predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Ova je mjera stambenog zbrinjavanja mladih nadmašila sva očekivanja jer je zaprimljeno čak 3033 zahtjeva, čime je premašen prošlogodišnji interes. 

Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 65/17 i 61/18) i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 76/17) a mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020. Oglase o početku i prestanku subvencioniranja kredita raspisuje APN.

Prošle godine, koja je ujedno bila i prva godina provođenja ove mjere stambenog zbrinjavanja odobrena su 2320 zahtjeva a u tim je domovima rođeno preko 250 djece.

Ove se godine za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo 26 posto više mladih nego lani. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju, koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti. 

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita
Narodne novine broj 65/17.,
61/18.
Naputak o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
Narodne novine broj 76/17
Uvjeti subvencioniranja i visina subvencije
Gdje podnijeti zahtjev i koju dokumentaciju priložiti?
Mogućnost produženja subvencije
Najčešća pitanja i odgovori
Info materijali - događanja
Subvencioniranje stambenih kredita u 2017.g.
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama
Ispiši stranicu