Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Subvencioniranje stambenih kredita

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja 6. studenog 2018.g. predstavljeni su prvi službeni rezultati ovogodišnjeg poziva za subvencionirane stambene kredite.  Građani su svoje zahtjeve mogli predati od 3. rujna 2018. do 5. listopada 2018. godine i za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo se čak 26 posto više mladih nego lani. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju, koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti. 
 
APN je obradila sve pristigle zahtjeve, točnije njih 3033 od kojih je odobreno 2873, ili 94 posto od ukupno prijavljenih.

Na dopuni je još 141 zahtjev zbog nepotpune dokumentacije. Odbijeno je 12 zahtjeva, a odustalo je njih 7.

Ako zbrojimo subvencije od prošlog natječaja i od ove godine, možemo reći da je u godinu dana više od 5.200 obitelji osiguralo svoje stambeno pitanje zahvaljujući ovoj mjeri.

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2.900 kn.

Najveći rast subvencija bilježi se u slavonskim županijama: Vukovarsko srijemskoj gdje je prošle godine bilo 44 subvencija, ove godine ih imamo 104 a rast je zabilježen i u Brodsko-posavskoj županiji sa 102% povećanja, zatim Virovitičko-podravskoj sa 96% povećanja, pa Požeško-slavonskoj sa 93%, Ličko-senjskoj 84% te Osječko-baranjskoj županiji 78%.

I ove je godine najviše subvencija otišlo u Zagreb, njih 859, što je na nivou prošle godine.

Za kupnju ili izgradnju kuće povećan je broj subvencija za 60%.
 
Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5.200 obitelji osiguralo svoj dom, u naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću ili izgrade kuću. Do sada je u tim obiteljima koje su lani dobile subvenciju rođeno 300 djece.

Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 65/17 i 61/18) i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 76/17) a mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020.

Oglase o početku i prestanku subvencioniranja kredita raspisuje APN.

PREZENTACIJA REZULTATA


Zakon o subvencioniranju stambenih kredita
Narodne novine broj 65/17.,
61/18.
Naputak o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
Narodne novine broj 76/17
Uvjeti subvencioniranja i visina subvencije
Gdje podnijeti zahtjev i koju dokumentaciju priložiti?
Mogućnost produženja subvencije
Najčešća pitanja i odgovori
Info materijali - događanja
Subvencioniranje stambenih kredita u 2017.g.
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama
Ispiši stranicu