Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

03.03.2017. - Pušta se u primjenu e-Katastar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i ministar pravosuđa Ante Šprlje sudjelovat će u petak, 3. ožujka 2017. u 12:00 sati,  u Državnoj geodetskoj upravi na obilježavanju puštanja u primjenu podnošenja zahtjeva te izdavanja katastarskih podataka elektroničkim putem.

Vlada Republike Hrvatske, putem Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, provodi Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra pod nazivom Uređena zemlja, u okviru kojeg se moderniziraju sustavi katastra i zemljišnih knjiga.
 
Puštanjem u primjenu elektroničkog podnošenja zahtjeva i izdavanja katastarskih podataka obilježit će se dovršetak aktivnosti na uspostavi Zajedničkog informacijskog sustava katastra i zemljišnih knjiga (ZIS), te njegovog podsustava One Stop Shop (OSS)  čime će se na novu razinu podići brzina i kvaliteta usluge građanima, poduzetnicima i investitorima,  ubrzat će se i olakšati  proces registracije nekretnina i u katastarskom i u zemljišnoknjižnom sustavu, podići razina pravne sigurnosti u prometu nekretninama te racionalizirati  i pojednostaviti poslovni procesi. Informacije iz katastra i zemljišnih knjiga moći će se dobiti odmah,  a svi će se digitalizirani  podaci u svakome trenutku moći provjeriti.
 
Pristup katastarskim podacima elektroničkim putem ostvaruje se putem OSS-a (oss.uredjenazemlja.hr) i putem sustava e-Građani. Implementacijom portala OSS-a omogućeno je da od 3. ožujka 2017.  građani, tijela javne vlasti i pravne osobe elektroničkim putem podnose zahtjeve i preuzimaju katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji se vode i održavaju u ZIS-u, odnosno sljedeće javne isprave: kopije katastarskoga plana, prijepise/izvode iz posjedovnih listova te izvatci iz Baze zemljišnih podataka.
 
https://vlada.gov.hr/

 
Ispiši stranicu