Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

03.03.2017. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković pustio u primjenu web aplikaciju 'ONE STOP SHOP' (OSS)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovru Kušćevića, ministra pravosuđa Antu Šprlje te ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka pustio je u primjenu javnu web aplikaciju „ONE STOP SHOP“ (OSS).
 

Vlada Republike Hrvatske je donošenjem Nacionalnog programa reformi dala poticaj institucijama za daljnju modernizaciju sustava zemljišne administracije i upravljanja te povezivanja ključnih državnih registara kako bi se poboljšale usluge sa stajališta učinkovitosti, transparentnosti i troškova uspostavom ZIS-a i OSS-a“, kazao je predsjednik Vlade Plenković prilikom puštanja u primjenu podnošenje zahtjeva te izdavanja podataka zemljišne administracije elektroničkim putem.       

Pojasnio je kako je implementacijom portala OSS-a omogućeno da građani, tijela javne vlasti i pravne osobe elektroničkim putem podnose zahtjeve i preuzimaju katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji se vode i održavaju u ZIS-u (zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra). Pristup katastarskim podacima elektroničkim putem moći će se ostvariti putem OSS-a (oss.uredjenazemlja.hr) te putem sustava e-Građani.

Predsjednik Vlade Plenković je istaknuo kako će se elektroničkim putem moći dobiti kopija katastarskog plana, izvod iz posjedovnog lista i izvadak iz Baze zemljišnih podataka, a što će u konačnici ubrzati i pojednostaviti postupak izdavanja katastarskih javnih isprava, rasteretiti rad katastarskih službenika i omogućiti kvalitetnije obavljanje ostalih katastarskih poslova koji će doprinijeti ubrzanju registracije nekretnina i pravnog prometa nekretninama. I ono što je svima važno, nema više čekanja u redu u katastarskim uredima, nema odlazaka u druge gradove i u druge katastarske urede po javne isprave.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević istaknuo je važnost ZIS-a čijom se uspostavom osigurava ubrzanje registracije nekretnina kako u katastarskom tako i u zemljišnoknjižnom sustavu, podiže razina sigurnosti u prometu nekretnina, omogućava se bolje upravljanje u oba sustava, pojednostavljuju poslovni procesi, poboljšavaju odnosi s korisnicima, a povećava se brzina i kvaliteta pružanja usluga.

„Od 21. studenog 2016. godine ZIS je implementiran u svim katastarskim uredima DGU. Tijekom mog mandata implementirano je više od 40% katastarskih ureda i zemljišnoknjižnih odjela s posebnim naglaskom na katastarske urede Grada Zagreba“, rekao je ministar Kuščević.

 

Inače, Državna geodetska uprava i Ministarstvo pravosuđa kroz Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra “Uređena zemlja” pokrenuli su brojne aktivnosti usmjerene na poboljšanje poslovnih procesa kao i organizaciju zemljišne administracije, a kao jedan od ključnih ciljeva je stvaranje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).


Zagreb, 03. ožujka 2017. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje

 

 
Ispiši stranicu