Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

22.03.2017. - Ministar Kuščević sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana voda u Vukovaru

 

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovao je na obilježavanju Svjetskog dana voda u Vukovaru. Ministar je u svome obraćanju čestitao Svjetski dan voda, istaknuvši važnost njenog očuvanja. „Hrvatska je bogata vodnim resursima i taj dar koji smo naslijedili obvezuje nas da ga čuvamo za buduće generacije“, naglasio je ministar Kuščević. Dodao je kako je Vlada Republike Hrvatske svjesna važnosti očuvanja voda, ali i ulaganja i očuvanja Vukovara i Slavonije, što potvrđuje kroz svoj rad i program Slavonija. Na ne tako davno održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru dali smo svoje obećanje i riječ kako ćemo nastaviti s ulaganjem kako bi gospodarstvo nastavilo s rastom.

 

Obilježavanju Svjetskog dana voda u Vukovaru uz ministra Lovru Kuščevića prisustvovali su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Tomislav Panenić, te brojni drugi državni dužnosnici.

Svjetski dan voda s tematikom otpadnih voda obilježen je nizom aktivnosti u Vukovaru. Prije 25 godina Ujedinjeni narodi odredili su 22. ožujka kao dan na koji će se svake godine ukazivati na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima u čemu već tradicionalno sudjeluju i Hrvatske vode.

Svjetski dan voda u Vukovaru je obilježen otvaranjem prve dionice rekonstrukcije obaloutvrde ukupne dužine dva kilometra. Vrijednost dionice od luke Vukovar do ušća rijeke Vuke iznosi gotovo 20 milijuna kuna.

„Ne zaboravljamo i potrebu čovjeka za sretnijim i ugodnijim životom, te smo u suradnji s gradom Vukovarom pripremili projekte uređenja obale i obalnog pojasa rijeke Vuke i Dunava za potrebe ugodnijeg življenja i sretnijeg odrastanja mladih naraštaja. Upravo je dovršena prva dionica u dužini od 960 metara s uređenjem obalnog pojasa odnosno gradnje šetnice i biciklističke staze s odmorištima i potrebnom urbanom opremom dok se do kraja godine očekuje i ukupno dovršenje cijelog poteza“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Rekonstrukcija obaloutvrde samo je jedan u nizu projekata koji se grade u Vukovaru. U skladu s ovogodišnjim motom brige o otpadnim vodama, u tijeku je i projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području grada Vukovara te općina Borovo, Bogdanovci i Trpinja vrijedan 50 milijuna eura.

Osim gradnje sustava javne vodoopskrbe, ovaj projekt obuhvaća i gradnju kanalizacijskih kolektora dugih stotinjak kilometara i desetak crpnih stanica. Projekt će omogućiti priključenje novih 8 400 stanovnika na javni sustav odvodnje i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda najvišeg stupnja pročišćavanja.

Početak projekta na području Vukovarsko-srijemske županije financiran je sredstvima Operativnog programa zaštite okoliša, kojim je vodnom gospodarstvu dodijeljen iznos od gotovo 1,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Pritom je zbog dobre suradnje vodnokomunalnih poduzeća i Hrvatskih voda u protekloj godini povučeno više od milijarde kuna sredstava Europske unije.

 

Zagreb, 22. ožujka 2017. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje

Ispiši stranicu