Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

11.07.2017. - Potpisana prva 32 ugovora u dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva 'Energetska obnova višestambenih zgrada'

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je konferencija za medije ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štomara i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prof. dr. sc. Ljubomira Majdandžića u povodu potpisivanja prvih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva 'Energetska obnova višestambenih zgrada'. Riječ je o 32 ugovora kojima će se bespovratno dodijeliti preko 66 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Ministar Štromar, prezentirajući rezultate Poziva, naglasio je da je iznos ukupne investicije preko milijardu kuna, a više od 560 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Dodao je da je zaprimljena ukupno 649 prijava, od kojih kriterije zadovoljava njih 596.
 
Ljubomir Majdandžić, v.d. direktor Fonda, istaknuo je da prolaznost projektnih prijedloga iznosi visokih 92%: 'Ovako velika prolaznost u velikoj mjeri je rezultat uloge Fonda kao tehničke pomoći koja je bila na raspolaganju prijaviteljima prilikom pripreme projektnih prijedloga. Procedura prijave i dodjele sredstava drugačija je s obzirom da se radi o EU sufinanciranju, stoga smo poklanjali pozornost svim detaljima i zajedno s prijaviteljima ostvarili odličan rezultat. Sada kreće period od 18 mjeseci u kojima se ti projekti trebaju i realizirati i dostići planirane uštede, a na zadovoljstvo svih suvlasnika.' istaknuo je. 
 
Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 17. listopada 2016. godine otvorilo je poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova višestambenih zgrada' koji je zatvoren za prijave 31. siječnja 2017. godine. Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup. U okviru ovog Poziva iz EFRR-a predviđena su bespovratna sredstva ukupne vrijednosti 152.000.000 kuna, koja su nakon odobrenja Upravljačkog tijela povećana kako bi se mogle sufinancirati sve prijave koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti u ukupnom iznosu od  oko 560 milijuna kuna.

Općenito o pozivima Ministarstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada i odgojno-obrazovnih javnih ustanova

Pregled potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava može se preuzeti OVDJE
 
 
  
 
Zagreb, 11. srpnja 2017. godine 

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje
Ispiši stranicu