Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

12.07.2017. - Održan edukacijski seminar o procjeni vrijednosti nekretnina

U prostorijama APIS-a u Zagrebu, Paljetkova ulica 18, danas je u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i tvrtke APIS održan edukacijski seminar za službenike JLP(R)S o primjeni i nadzoru nad provedbom Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina (Narodne novine broj 78/15).  Na seminaru je predstavljena i nova dorada aplikacije eNekretnine s izradom automatske razmjene ugovora iz Porezne uprave što je omogućeno od 11. srpnja 2017. godine.

Polaznicima seminara, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, obratio se državni tajnik Željko Uhlir i kroz prezentaciju predstavio temeljne postavke propisa o procjenama vrijednosti nekretnina.

Podsjetimo, procjena vrijednosti nekretnina u Republici Hrvatskoj regulirana je Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina koji je na snazi od 25. srpnja 2015. godine. Zakon u prvom redu ima izrazitu antikorupcijsku ulogu, a zatim doprinosi pravnoj sigurnosti investitora i vlasnika nekretnina što rezultira jačanju gospodarske klime u Hrvatskoj.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je krajem 2015. godine izradilo aplikaciju eNekretnine koja sadrži podatke o broju transakcija za pojedino područje, vrstu nekretnina i podatke o nekretnini koja je bila predmet transakcije – stan, kuća, poslovni prostor, poljoprivredno, građevinsko, šumsko zemljište, postignute cijene itd. Budući da su od presudnog značaja za kvalitetne procjene vrijednosti nekretnina upravo kvalitetni ulazni podaci aplikacija eNekretnine će se i dalje u kontinuitetu poboljšavati i prilagođavati potrebama korisnika. Podaci iz aplikacije dostupni su za sada jedino ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama. 

Prezentacija državnog tajnika mr.sc. Željka Uhlira

 

 

 
Ispiši stranicu