Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

02.11.2017. - Subvencioniranje stambenih kredita

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obradila je svih 2399 zahtjeva koji su do zadanog roka odnosno do 13. listopada 2017. godine dostavljeni u APN.  Ukupno 2228 zahtjeva je odobreno, za 129 je zatražena dopuna dokumentacije, 16 zahtjeva je odbijeno a njih 26 je odustalo od podnesenog zahtjeva.  

Za subvencioniranje stambenih kredita, mogli su se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće. Oko 75% zaprimljenih zahtjeva za subvencioniranje odnosi se na kupnju stanova, a 25% na kupnju ili izgradnju kuće. Efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prve četiri godine njegove otplate ne može biti veća od 3,75 posto godišnje, a banke su ponudile kamate u rasponu od 3,04 do 3,75 posto. Za svako rođeno dijete rok otplate kredita produžuje se za dvije godine, a u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita se produljuje za godinu dana, tako da ovaj Zakon ima i određenu demografsku notu. Analizom zaprimljenih zahtjeva vidljivo je da je ovaj program pokrio prostor cijele Republike Hrvatske, uključujući i ruralne sredine, a ne samo urbana središta.  

Podsjetimo, subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 65/17) i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 76/17). 

Općenito o subvencioniranju stambenih kredita     APN  


Zagreb, 2. studenog 2017. godine 

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje
 
Ispiši stranicu