Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Izgradite kuću po programu POS-a

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) provodi programe kojima se potiče gradnja i rekonstrukcija obiteljskih kuća u vlasništvu fizičkih osoba ili kupovina materijala za izgradnju. Riječ je o Programu poticanja gradnje i rekonstrukcije (dogradnje i nadogradnje) kuća - Program “B” i Programu kreditiranja materijala za izgradnju stambenog prostora fizičkih osoba - Program „C“. Pravo na kreditiranje imaju svi građani, državljani Republike Hrvatske koji nemaju vlastiti stambeni prostor, vlasnici neodgovarajućeg stambenog prostora koji žele riješiti svoj stambeni status novom izgradnjom ili proširenjem postojećeg stambenog prostora u obiteljskoj kući u vlasništvu.

Preduvjeti za sudjelovanje u provedbi ovih programa su da posjedujete vlastito zemljište, da ste kreditno sposobni te da ste ishodili rješenje o uvjetima građenja.

Zahtjevi za kredit podnose se jedinicama lokalne samouprave odnosno gradu ili općini na kojoj se planira gradnja ili rekonstrukcija kuće a u slučaju kada jedinice lokalne samouprave ne sudjeluju u provedbi programa korisnici kredita zahtjeve podnose izravno APN-u.

U slučajevima proširenja stana rekonstrukcijom (dogradnja i nadogradnja) kreditira se samo dodatna izgradnja.

Najduži rok otplate kredita je 31 godina (30 godina otplate i jedna godina počeka). Maksimalna visina kredita je 145.000 eura za Program „B“, odnosno 65.000 eura za Program „C“ a minimalna 9.000 eura, za oba Programa, ovisno o broju članova obiteljskog domaćinstva.

Više informacija o programima poticanja gradnje i rekonstrukcije kuća pročitajte na internetskim stranicama APN-a koja provodi programe.


 

 
Ispiši stranicu