Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

22.01.2018. - Sustav eDozvola ubrzao izdavanje dozvola za gradnju

Sustav eDozvola implementiran je na razini Države 2014. godine te se primjenjuje u upravnim odjelima županija, velikih gradova i gradova sjedišta županija koji obavljaju poslove izdavanja dozvola, izuzev  upravnih odjela Primorsko-goranske županije, Grada Zagreba i Grada Rijeke. Krajem 2017. godine sustav je nadograđen novim funkcionalnostima.

Prije uvođenja sustava eDozvola u Hrvatskoj se na građevinsku dozvolu čekalo u prosjeku gotovo godinu dana  no sustav  eDozvola bitno je ubrzao postupak izdavanja akata za gradnju. Osim brzine rješavanja još je važnija kvaliteta jer ona jedina pruža pravnu sigurnost investitorima tj. podnositeljima zahtjeva. A upravo su povećanje efikasnosti uprave i osiguranje pravne sigurnosti svih sudionika u postupku među glavnim razlozima uvođenja sustava eDozvola. Sustavom eDozvola osigurana je ujednačenost postupka dobivanja dokumenata za područje cijele Države.

Prema analizi Ministarstva rok za izdavanje građevinske dozvole bio je najkraći u Samoboru i iznosi svega 11 dana, državni prosjek je 31 dan.  Nakon Samobora, najbrži grad je Varaždin kojem za izdavanje dozvole treba 13 dana, slijedi Virovitica – 14 dana, pa Koprivnica, Čakovec i Bjelovar – 15, Krapina – 17, te Dubrovnik – 20 i Vukovar – 24 dana.

Od 30 gradova koji izdaju dozvole preko sustava eDozvola u sedam njih se čeka manje od 20 dana, u deset je prosjek izdavanja dozvole između 20 i 30 dana, a u ostalim se čeka od 30 pa i do 53 dana. Što se tiče županija, samo pet ih taj posao odradi za manje od 20 dana, a najduži rok čekanja na dozvolu je 50 dana. Što se tiče županija, najbrža je Međimurska, kojoj treba 15 dana, potom Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska i Osječko-baranjska kojima treba 16 dana te Varaždinska u kojoj se na dozvolu čeka 17 dana.  

Statistika izdavanja dozvola

Napomena: Upravni odjeli u Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci i Gradu Zagrebu nisu u sustavu e-Dozvole. Što se tiče Grada Siska, imamo nepotpunu statistiku pa rezultati nisu primjenjivi

Spomenimo i da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja od 18. siječnja 2018. godine krenulo s novim ciklusom jednodnevnih radionica o korištenju nadograđenog informacijskog sustava eDozvola. Radionice su namijenjene zaposlenicima županijskih i gradskih ureda koji obavljaju poslove izdavanja akata za gradnju. Više informacija o informativnim radionicama i načinu prijave pročitajte ovdje

 

 

 
Ispiši stranicu