Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

08.02.2018. - Ministar Štromar na trećoj po redu informativnoj radionici o energetskoj obnovi javnih zgrada

U srijedu 7. veljače 2018. godine u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je treća po redu informativna radionica za predstavnike tijela državne vlasti i državne uprave, jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javnih ustanova, ustanova, vjerskih zajednica i udruga s javnim ovlastima koje obavljaju društvene djelatnosti, kao potencijalne prijavitelje u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora'.

Na početku radionice stručnjaci Ministarstva, u funkciji Posredničkog tijela razine 1 održali su prezentaciju o pozivu na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

Sudionicima radionice zatim se obratio ministar Predrag Štromar te ih ukratko informirao o novostima vezanim uz predmetni poziv. "Mi smo 5. veljače zatvorili natječaj jer smo došli na više od 200 posto prijava od sredstava koje smo imali osigurano. Zaprimili smo čak 443 prijave te je u tijeku provođenje postupka dodjele koji uključuje provjeru i ocjenjivanje projektnih prijedloga. Napravit ćemo evaluaciju svih sredstava i početi vrlo brzo donositi odluke o financiranju. Natječaj je zatvoren privremeno na 3 mjeseca točnije do 7. svibnja 2018. godine."

 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao Posredničko tijelo razine 2 održao je prezentaciju vezano uz provedbu ugovora za sufinanciranje bespovratnim sredstvima, s naglaskom na probleme u provedbi projekata. Sektor za energetsku učinkovitost u okviru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održao je prezentaciju vezano uz mogućnost njihove stručne podrške potencijalnim prijaviteljima u pripremi projektnih prijedloga, s naglaskom na probleme prilikom sastavljanja projektnih prijava, kao i na probleme kod izrade projektantskih troškovnika u smislu poštivanja Zakona o javnoj nabavi te postupaka nabave za osobe koje nisu obveznici istoga. Predstavnici HBOR-a održali su, također, prezentaciju o mogućnosti sufinanciranja sredstava vlastitog učešća prijavitelja putem financijskog instrumenta 'ESIF Krediti za energetsku učinkovitost'.

Nakon održanih prezentacija, stručnjaci iz Ministarstva, Fonda i HBOR-a odgovarali su na upite prisutnih. 

Ispiši stranicu