Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

27.04.2018. - Pomoćnik ministra Vukić na konferenciji o energetskoj obnovi javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, Županijska ulica 4. u Osijeku održana je Konferencija pod nazivom 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'. 

Na konferenciji su predstavljeni projekti energetske obnove 19 škola koje Osječko-baranjska županija kreće provoditi u sklopu Poziva 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, kojeg je Ministarstvo objavilo krajem 2016. godine'. Vrijednost ovih 19 projekata je više od 62 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj gotovo 35 milijuna kuna. Projektirane uštede koje će biti ostvarene energetskom obnovom ovih projekata u prosjeku iznose 68,35%.

U svom je uvodom izlaganju pomoćnik Zdravko Vukić istaknuo kako je od 2015. godine do danas Ministarstvo raspisalo ukupno pet Poziva temeljem kojih su ugovorena sredstva za gotovo 900 projekata energetske obnove što će u konačnici rezultirati sa gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava isplaćenih iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

"Osječko-baranjska županija bila je iznimno uspješna i po prijašnjim Pozivima Ministarstva, a pogotovo po Pozivu na energetsku obnovu višestambenih zgrada. Naime na području Županije je ugovorena energetska obnova na 45 zgrada, ukupne vrijednosti projekata od 62 milijuna kuna, dok bespovratna sredstva iznose 36 milijuna kuna"  kazao je Vukić.

Auditoriju se, uz domaćina župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, obratio i pomoćnik ministrice regionalnog arazvoja i fodova Europske unije Dragan Jelić.

Spomenimo i to kako je u sklopu navedenog Poziva potpisano 215 Ugovora o dodjeli sredstva ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava u iznosu od 343,2 milijuna kuna. Pregled svih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa kratkim opisom projekata može se preuzeti OVDJE


Zagreb, 27. travnja 2018. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje
Ispiši stranicu