Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

09.05.2018. - Ministar Štromar odgovarao na pitanja građana o subvencioniranju stambenih kredita

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja danas je, u javljanju uživo putem svoje Facebook stranice, odgovarao na pitanja građana, a tema je bila subvencioniranje stambenih kredita za mlade.

Građane je primjerice zanimalo mogu li dobiti subvencije i samci ili pak samo parovi, a bilo je tu i zanimljivih pitanja poput ''trebam li se udati da dobijem subvenciju''. 

Razgovor s ministrom prenosimo u cijelosti:
 

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ide u izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Kako ministar Štromar ističe, u to se prvenstveno išlo jer je dosadašnji Zakon propisivao da su subvencije tek jednokratna mjera.

Cilj je da ova mjera stambenog zbrinjavanja bude srednjoročna, odnosno da se u naredne tri godine ide s subvencijama kredita za mlade, odnosno svake jeseni do 2020. godine.

Predloženim izmjenama zakona, povećat će se duljina samog subvencioniranja za još godinu dana (sa četiri na pet godina), a veće subvencije davat će se za slabije razvijena, odnosno ruralna područja ovisno o indeksu razvijenosti. Ovo je ujedno i demografska mjera jer se razdoblje subvencioniranja dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije.

"Namjera je mladim ljudima dati mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja što je vrlo bitan čimbenik u sprečavanju procesa iseljavanja" – rekao je Štromar.  Izmjene i dopune Zakona upućene su u javno savjetovanje 20. travnja 2018. godine a zainteresirana javnost može se uključiti do 19. svibnja 2018. godine putem portala eSavjetovanja.  

Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2.320 zahtjeva za subvencioniranje kredita, a za što je Republika Hrvatska putem subvencija osigurala za 2017. godinu 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu 42 milijuna kuna, s projekcijom za 2019. i 2020. godinu od 35 milijuna kuna.

Treba podsjetiti kako su u prošlom natječaju subvencije dobili svi koji su tražili jer je na zahtjev Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja osigurano dodatnih 7 milijuna kuna.

Više o subvencioniranju stambenih kredita

 
 
Ispiši stranicu