Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

25.05.2018. - Ministar Štromar u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar u pratnji direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša boravio je u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Općini Veliki Grđevac, a u sklopu obilježavanja njihova dana 22. svibnja.

Tijekom posjeta potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar uručio je županu Damiru Bajsu Odluke o sufinanciranju dva projekta energetske obnove s područja Općine Veliki Grđevac. Riječ je o projektu energetske obnove školsko-sportske dvorane vrijednom 2,8 milijuna kuna, te obnovi Područne škole u mjestu Donja Kovačica projektu vrijednom gotovo 1,2 milijuna kuna. U sklopu radnog posjeta ministar Štromar je obišao i Osnovnu školu Mate Lovraka iz Velikog Grđevca za čiju se Područnu školu u Pavlovcu trenutno provodi projekt energetske obnove vrijedan milijun kuna. Matična škola 2014. godine energetski je obnovljena, dok je lani obnovljeno krovište školske zgrade.
 
 

„Projekt školsko-sportske dvorane od iznimne nam je važnosti jer ne samo što ćemo imati uštedu u energentima, već i puno bolje uvjete za rad. To je projekt vrijedan 2.8 milijuna kuna. Mjere energetske učinkovitosti su izolacija vanjske ovojnice zgrade, dakle pročelja, podova, stropova, zamjena vanjske stolarije, zamjena postojećih rasvjetnih tijela i instalacija grijanja ili ventilacija.Što se tiče područne škole Donja Kovačica, tu smo još uključili mjere koje su bile prijeko potrebne. Recimo, dodatna mjera je zamjena pokrova na krovu. Iznimno nam je važno to što ćemo si smanjiti iznos za energente koje sad trošimo i moći ćemo ih usmjeriti na određene druge projekte koje ćemo pripremati i ostvariti“, rekla je Marina Balen, ravnateljica OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac.

„Siguran sam da će se uložena sredstva u ova dva objekta u Velikom Grđevcu vrlo brzo nadoknaditi te da će Županija, Općina i škola imati više sredstava poslije za ulaganja u nešto drugo, a ne trošenja na energente. Time će se dodatno moći podizati standard u obrazovanju, kao i u svemu ostalome  što je potrebno“, kazao je ministar Štromar u svom izlaganju.

Ministar je sudjelovao i na svečanom otvorenju obnovljene prometnice Veliki Grđevac – Donja Kovačica. Riječ je o 2500 metara prometnica čija je vrijednost radova iznosila 2,5 milijuna kuna.
 
 

Obilježavanje Dana Općine Veliki Grđevac nastavilo se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima, a potom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća.
 

Zagreb, 25. svibnja 2018. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje
Ispiši stranicu