Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

29.05.2018. - POS u Metkoviću: Ministar Štromar uručio ključeve 21 mladoj obitelji

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar danas je u pratnji zamjenika gradonačelnika Grada Metkovića Damira Rajića, zamjenice župana Dubrovačko-neretvanskog Žakline Marević i direktora APN-a Slavka Čukelja podijelio ključeve 21 stana obiteljima koje su stanove kupile po programu poticane stanogradnje (POS) u ulici Ante Starčevića u Metkoviću.
 
 

'Otvoreni smo i obavezni svakom gradu i općini pomoći u podizanju kvalitete života. U mojem je fokusu rješavanje stambenog pitanja naših mladih, a za mnoge je poticana stanogradanja jedina mogućnost rješavanja tog pitanja. POS se pokazao kao uspješan model za kojim vlada velik interes građana, posebno je izražen interes ovdje na obali gdje su skočile cijene nekretnina', kazao je ministar Štromar.

'Zbog velikog interesa za subvencijama mijenjamo zakon kojim ćemo ponovo, uz poboljšane uvjete, omogućiti podizanje stambenih kredita za kupnju stanja, kupnju kuće ili izgradnju kuće.', najavio je ministar Štromar subvencioniranje stambenih kredita kao mjeru stambenog zbrinjavanja ali i demografsku mjeru.

Višestambena građevina se sastoji od dva ulaza i 55 stanova ukupne netto korisne površine stanova s pripadajućim garažno-parkirnim i vanjskim parkirnim mjestima od 3.658 m2.

Početak radova na izgradnji je 26. rujna 2016. godine. Projektna dokumentacija izrađena je od strane tvrtke PROJEKTNI URED GLAVINIĆ d.o.o. iz Metkovića, a radove je izvodila tvrtka MGA NEKRETNINE d.o.o. također iz Metkovića. Nadzor i konzalting vodila je tvrtka  INTERKONZALTING d.o.o. iz Zagreba. Vrijednost investicije je oko 29.000.000,00 kuna (s PDV-om) od čega su oko 10.000.000,00 kuna poticajna sredstva Republike Hrvatske

Spomenimo da je Vlada RH uputila u saborsku proceduru izmjene zakona o POS-u kojim će se između ostaloga omogućiti i najam za službenike deficitarnih zanimanja, kao sto su liječnici, znanstvenici, profesori ili učitelji. „Znamo kako je danas teško ne samo privuci, nego i zadržati takve ljude u manjim sredinama, posebice na otocima. Iz tog razloga išli smo u izmjene zakona, a zakonom je predviđeno i kompletno uređenje tih stanova za najam, a najamninu će plaćati gradovi, općine ili pak ustanove“ kazao je ministar.
 

Zagreb, 29. svibnja 2018. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje

Ispiši stranicu