Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

06.06.2018. - Energetska obnova zgrade OŠ prof. Frane Viktora Šignjara u Virju

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar boravio je danas u Virju gdje je prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora s izvođačom radova energetske obnove OŠ prof. Frane Viktora Šignjara u Virju, tvrtkom GT Jura d.o.o. Virje. 

Nositelj ovog projekta je Koprivničko - križevačka županija. Ukupna vrijednost projekta je 5.978.512,01 kuna od čega su 3.560.674,05 kuna bespovratna sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetska obnova financira se u sklopu Poziva 4c1.3. 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'.

Škola je izgrađena 1970. godine. Trenutni energetski razred škole je D dok je očekivani energetski razred nakon obnove A. Projektirana ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd)(%)  iznosi 71,12%. Smanjenje emisije CO2 ( u postotcima na godišnjoj razini)  iznosi 97,49%.

Mjere energetske obnove zgrade:
  • Povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora.
  • Povećanje toplinske zaštite  vanjskog zida.
  • Povećanje toplinske zaštite ukopanog zida.
  • Povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru.
  • Zamjena vanjske stolarije.
  • Zamjena postojećeg sustava pripreme PTV-a sustavom koji koristi OIE.
  • Ugradnja termostatskih ventila.
  • Zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom.
Škola je već ranije, u okviru Pilot poziva Ministarstva 4c1.1 'Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja', dobila bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije u iznosu od 163.880,00 kuna. 
 
 

Spomenimo i to da su u sklopu Poziva 4c1.3 potpisana 216 ugovora. Navedenim projektima će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeliti više od 342 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Poziv je bio otvoren za prijave u razdoblju od 22. studenog 2016. godine do 20. veljače 2017. godine.

Pregled svih potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa kratkim opisom projekata može se preuzeti OVDJE


Zagreb, 6. lipnja 2018. godine

Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje 

 
Ispiši stranicu