Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

20.06.2018. - Održana treća provedbena radionica u okviru Poziva 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora'

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, u srijedu 20. lipnja 2018., održana je treća u nizu najavljenih pet provedbenih radionica, koje u suradnji s kolegama iz Fonda za zaštitu okoliša i Hrvatske banke za obnovu i razvoj organizira Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja za uspješne prijavitelje u okviru Poziva 4c1.4 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora'.

 

Na trećoj provedbenoj radionici korisnicima bespovratnih sredstava, kojima su uručene Odluke o financiranju u okviru Poziva 4c1.4 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora', predstavnica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održala je prezentaciju „Provedba ugovora sufinanciranih bespovratnim EU sredstvima za period 2014. – 2020“. Naglasak je bio na  primjerima nepravilnosti koji mogu dovesti do financijskih korekcija, te pozivu na intenzivnu suradnju i konzultacije kako bi se iste nepravilnosti izbjegle.  Prezentaciju „ESIF krediti za energetsku učinkovitost“  održala je predstavnica Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Napominjemo da je cilj ovih provedbenih radionica skrenuti pažnju korisnika na nepravilnosti kroz čitavo razdoblje provedbe projekta koje mogu rezultirati financijskim korekcijama. One se najčešće odnose na provedbu postupaka javne/ bagatelne nabave, zatim neusklađenosti aktivnosti projekta  i glavnih proračunskih aktivnosti odobrenih Ugovorom ili pak na naknadno utvrđene aktivnosti provedbe neusklađene s uvjetima Poziva.

Podsjećamo da se Poziv za prijave ponovno otvora 4. rujna 2018. godine, kada će biti završen  postupak odabira već zaprimljenih projektnih prijedloga. Indikativni raspoloživi iznos bespovratnih sredstava koji je u ovom trenutku predviđen za Poziv iznosi 300 milijuna kuna, a zaprimanje projektnih prijedloga radi pružanja stručne podrške od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sektora za energetsku učinkovitost (FZOEU/SEU), započinje 6. kolovoza 2018. godine u 9:00 sati.

 
Ispiši stranicu