Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

09.07.2018. – Predstavnici Ministarstva sudjeluju na High-Level Political Forum (HLPF) u New Yorku

High-Level Political Forum s temom "Transformation towards Sustainable and Resilient Societies" je najvažniji sastanak/platforma Ujedinjenih naroda o održivom razvoju i ima centralnu ulogu u praćenju i izvještavanju provedbe Programa o održivom razvoju 2030 (2030 Agenda for Sustainable Development) i njezinih Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals, SDGs) na globalnoj razini. Održava se jednom godišnje pod pokroviteljstvom Ekonomskog i socijalnog Vijeća UN-a (Economic and Social Council).

Jedna od tema ovogodišnjeg HLPF 2018 je i Cilj 11: “Make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable” u sklopu koje predstavnice MGIPU zajedno sa kolegama iz Češke sudjeluju kao suorganizatori side eventa pod nazivom “How to achieve New Urban Agenda principles through spatial planning ang energy effiency’’.

Tijekom side eventa uspješno su predstavljena iskustva u implantaciji SDG-a 11 u Republici Hrvatskoj i Republici Češkoj. U uvodnom dijelu predstavnik Europske Komisije DG REGIO Thomas De Bethune osvrnuo se na teritorijalnu koheziju Europske Unije te na najvažnije urbane i regionalne politike Europske Komisije. Na side eventu ispred MGIPU sudjelovale su Ines Androić Brajčić, načelnica sektora i Sandra Momčilović, voditeljica službe. Predstavnice MGIPU prezentirale su odnos globalnih, EU i nacionalnih dokumenata te implementaciju SDG-a 11 i  njegovih podciljeva. Kroz prezentacije su podvukle paralelu sa paragrafima Nove Urbane Agende u području energetske obnove zgrada iz ESI fondova i prostornog uređenja.

 

Naglašena je važnost nacionalnih iskustava u ispunjavanju gore navedenih ciljeva i principa. Moderatorica Laura Petrella na kraju je kroz diskusiju sa sudionicima side eventa istaknula važnost uključivanja i sudjelovanja  dionika u sve relevantne procese odlučivanja.

Podršku predstavnicima MGIPU svojim angažmanom u organizaciji side eventa te prisustvom na side eventu dalo je i Stalno predstavništvo RH u New Yorku.

Pozivnica

 

 
Ispiši stranicu