Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Prvi otvoreni dijalog partnera

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju u Hotelu Westin u Zagrebu će se 27. rujna 2018. godine održati "Prvi otvoreni dijalog partnera" kao prateći događaj („side event“) stručne konferencije „Energetska učinkovitost u zgradarstvu – za bolje sutra“.

Tema ovog pratećeg događaja je implementacija standarda zgrade gotovo nulte energije i nacionalne Dugoročne strategije energetske obnove zgrada do 2050.  Cilj je zajedničkim dijalogom potaknuti uspješnu implementaciju standarda zgrada gotovo nulte energije te  provedbu nacionalne dugoročne strategije energetske obnove zgrada. Dijalog će okupiti predstavnike državne uprave i jedinica lokalne samouprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija.

Zajednička suradnja dionika službeno će se obilježiti i svečano potpisati Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine čime se potvrđuje nastojanje na konstruktivno, aktivno i kontinuirano djelovanje.

Ministarstvo naglašava potrebu za uspostavom jasne veze između dugoročne strategije obnove i odgovarajućih inicijativa za promicanje razvoja vještina i unapređenja obrazovanja u građevinskom sektoru i sektoru energetske učinkovitosti. Nadalje, promicat će se jednaki pristup financiranju, posebno za segmente nacionalnog fonda zgrada s najlošijim energetskim svojstvima, kao i za građane pogođene energetskim siromaštvom.

Dugoročnom strategijom obnove nastojat će se dati odgovori na pitanja zaštite od požara i rizika povezanih s pojačanom seizmičkom aktivnošću svjesni njihovog utjecaja na energetsku obnovu i životni vijek zgrada. Važnost se daje inovacijama i novim tehnologijama koje također omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Podupirat će se razvoj potrebne infrastrukture i opreme, osobito vezano na modernizaciju, automatizaciju i kontrolu tehničkih sustava u zgradama te e-mobilnost.

Podsjetimo, primjena standarda zgrada  gotovo nulte energije je od 1. siječnja 2019. obavezna za izgradnju i obnovu zgrada javne namjene, a za sve ostale nove zgrade od 1. siječnja 2021. godine. Uz to EU direktiva o energetskim svojstvima zgrada od države članica traži da izrađuju politike, postavljaju ciljeve i poduzimaju mjere za transformaciju postojećeg fonda zgrada u zgrade gotovo nulte energije do 2050. godine.

Galerija slika
Ispiši stranicu