Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

04.09.2018. - Više od milijardu kuna za energetsku obnovu javnih zgrada – od danas se može ponovno prijaviti

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, u utorak 4. rujna  2018.g., boravio je u radnoj posjeti Vukovarskoj-srijemskoj županiji u sklopu koje je u Županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje energetske obnove zgrade Doma zdravlja Vinkovci. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti preko 10 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose preko 5 milijuna kuna. Ušteda energije za grijanje koja se očekuje nakon energetske obnove iznosi čak 57%.

 

„Zadovoljstvo mi je da mogu reći kako je danas ponovo otvoren natječaj za obnovu javnih zgrada u sustavu eFondovi, a na raspolaganju za projekte energetske obnove škola, vrtića, domova zdravlja, društvenih domova… imamo više od milijardu kuna“ – kazao je ministar Štromar te pozvao sve zainteresirane da se jave jer korist projekata energetske obnove je višestruka. „Prvenstveno, radi se o uštedi na energentima, što znači da će načelnici, gradonačelnici i župani, kao i predstavnici javnih ustanova imati više sredstava na raspolaganju, za primjerice ulaganja u zdravstvo i školstvo. Uz to, moram napomenuti i kako se u energetsku obnovu planira uložiti preko 5 milijardi kuna, što znači siguran posao za građevinske tvrtke."

Podsjetimo, poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora je raspisan krajem 2017. godine, a otvoren za prijave početkom 2018. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu iznosila je 380 milijuna kuna. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200% od ukupnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava od 380 milijuna kuna, te je poziv privremeno obustavljen 5. veljače 2018. godine.

Na Poziv su zaprimljene 448 prijave, a  zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi 813,5 milijuna kuna. 26. srpnja 2018. g. donesena je Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva povećan s 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna.

Do 31. kolovoza 2018. doneseno je 240 Odluka o financiranju u iznosu od 468.618.583,20 kn bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 922.695.798,76 kn, a potpisano je i 75 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Na području županije doneseno je 5 Odluka o financiranju a njih još 5 je u pripremi. Ukupna vrijednost za ovih 10 projekata iznosi 26.369.876,89, od čega je iznos bespovratnih sredstava 14.235.548,50 .

Pregled svih dosad potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa kratkim opisom projekata dostupan je na web stranici Ministarstva.

Spomenimo i to kako je od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, objavom ovog posljednjeg, petog po redu Poziva energetske obnove, rezervirano 80% ukupne alokacije.


Zagreb, 4. rujna 2018. godine
 
Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje
Ispiši stranicu