Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

15.10.2018. - U javnoj raspravi obrazac prethodne procjene za izmjene Zakona o grobljima kojima se uklanjaju natpisi koji veličaju agresiju na Hrvatsku

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u javno je savjetovanje uputilo Obrazac prethodne procjene za izmjene Zakona o grobljima kojima se namjeravaju spriječiti i ukloniti natpisi koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo, a u skladu sa Zaključcima i preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

U izmjene Zakona o grobljima ide se s ciljem propisivanja posebnih administrativnih pravila ponašanja na grobljima kad se radi o natpisima kojima se propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo. Izmjenama i dopuni Zakona o grobljima namjeravaju se spriječiti i ukloniti natpisi koji propagiraju te ideje. Donošenje izmjena zakona očekuje se u drugom kvartalu iduće godine a rok do kada bi se to trebalo provesti je 31. prosinac 2020. godine.

Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi najkasnije do 25. listopada 2018.g., uz prethodnu registraciju, putem portala eSavjetovanja.   

foto HINA/Marko JURINEC
 

 
Ispiši stranicu