Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

23.10.2018. - Pomoćnica ministra Maja-Marija Nahod na 11. simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije

U Opatiji je od 19. do 21. listopada 2018. godine održan 11. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije pod nazivom „GEODEZIJA I DRUGI“ u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji je okupio ove godine rekordnih 960 sudionika.

Na službenom otvorenju simpozija održanom u petak, 19. listopada okupljenim stručnjacima, odnosno ovlaštenim inženjerima geodezije obratili su doc.dr.sc. Maja – Marija Nahod, dipl.ing.građ., pomoćnica ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu, dr.sc. Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave i Vladimir Krupa, dipl.ing.geod., predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije i dopredsjednik Europskog vijeća geodeta (CLGE) i Nicolas Smith, član Upravnog odbora Europskog vijeća geodeta (CLGE).

 

Tom prilikom Nahod je istaknula kako "kakva god bila impresija stanja u gospodarstvu i graditeljstvu, cjeloživotno i sveobuhvatno razmatranje prostora je uvijek rješenje, nikada problem. ISPU se razvija planiranom brzinom. E-dozvola, e-planovi, e-nekretnine, e-energetski certifikat i e-inspekcija su moduli koji mijenjaju lice geodetske profesije. Sustav digitalnog geodetskog elaborata promoviran je prije mjesec dana, dok su digitalizacija katastra i zemljišnih knjiga, te aktivnost integracije pojedinačnih elektroničkih usluga i njihova kolaboracija neki od narednih ključnih koraka." Kvaliteta hrvatske geodetske struke koju danas u svijetu nitko ne dovodi u pitanje može biti okidač koji će omogućiti preskakanje nekih razvojnih stepenica i usklađenje s najrazvijenijim u Europi zaključila je pomoćnica Nahod u ime potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, ravnatelj Državne geodetske uprave Šantek istaknuo je kako je "dobro uređen prostor preduvjet za uspješan razvoj društva i podizanje kvalitete života onih koji u njemu žive, a geodezija je važan segment cijelog procesa upravljanja i uređenja prostora".

Nicolas Smith, član Upravnog odbora Europskog vijeća geodeta pozdravio je sve okupljene i zaželio im puno sreće u radu dok je predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije Krupa najznačajniji naglasak stavio na vrhunsko obrazovanje i stoljetno iskustvo geodetske profesije.

Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije tradicionalno se održava svake godine i cilj mu je prikazati aktualna dostignuća geodetske struke u Hrvatskoj i Europi. Namjera ovog simpozija naslovljenog "Geodezija i drugi" je otkriti što oni koji koriste geodetske usluge misle o geodetskoj struci i pronaći najbolje načine suradnje s onima s kojima tehnički surađuju i krajnjih korisnika odnosno investitora. Osim te, glavne teme, na trodnevnom simpoziju na kojem sudjeluje gotovo 1000 ovlaštenih inženjera geodezije raspravljat će se o zakonskim i podzakonskim aktima koji su doneseni ili su u proceduri te o Implementaciji sustava digitalnih geodetskih elaborata.

Više informacija o Simpoziju, predavačima i temama možete pronaći na adresi: http://www.hkoig.hr/kongresi-simpoziji-seminari-dogadjanja-2/

 

 
Ispiši stranicu