18.01.2017. - Procjena vrijednosti nekretnina

Procjena vrijednosti nekretnina u Republici Hrvatskoj regulirana je Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina (Narodne novine broj 78/2015) a procjenu vrše ovlaštene osobe: stalni sudski vještaci i stalni sudski procjenitelji. Ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen je pristup korisnim informacijama preko Informacijskog sustava tržišta nekretnina eNekretnine kojeg je izradilo i razvija Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Kako podnijeti zahtjev za pristup aplikaciji pročitajte u uputi Ministarstva.

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama -  APIS IT d.o.o., u Zagrebu su krajem prošle godine održana tri stručna seminara o procjeni vrijednosti nekretnina za ovlaštene procjenitelje. Materijale i prezentacije sa seminara možete pogledati ovdje.  

Podsjetimo, Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina (Narodne novine broj 78/15) stupio je na snagu 25. srpnja 2015. te je od tada Ministarstvo održalo niz stručnih seminara o provedbi zakona i pratećih pravilnika. Na internetskim stranicama Ministarstva objavljeni su primjeri izračuna u skladu sa novim propisima te odgovori na stručna pitanja koji su interesantni za širu stručnu javnost. U pripremi je izrada nove funkcionalnosti aplikacije eNekretnine a planiraju se izraditi i cjenovni blokovi za cijelu Republiku Hrvatsku.