14.02.2018. - Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravljali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka

Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravljali su u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (EU) kojeg je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na 77. sjednici održanoj 24. siječnja 2018. godine. 

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir istaknuo je da se predloženim izmjenama hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2007. o uspostavljanju infrastrukture za prostorne informacije u Europskoj zajednici (INSPIRE), a cilj je učiniti podatke javne vlasti dostupnima na jednostavan i razumljiv način.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar obrazlagajući prijedlog zakona na sjednici Vlade kazao je da se predloženim zakonom uređuju opisi tema prostornih podataka (Skupina I, II i III), čime se osigurava jednoznačnost tumačenja na razini Europske unije, preciznije se definira Registar NIPP-a kao i njegov sadržaj te se detaljnije razrađuju ograničenja pristupa prostornim podacima putem mrežnih usluga.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka